ШКОЛСКА година почиње за две недеље, а у књижаре још нису стигли сви уџбеници за основце. Највеће муке родитељи имају да пронађу литературу за пети разред основне школе. Иако издавачи кажу да су дистрибуиране књиге за пети разред, у неким књижарама нам је речено да нису добили ниједну књигу, док негде недостају само поједини наслови.

За већину родитеља првака и петака куповина уџбеничких комплета биће велики издатак, пошто не могу да користе старе књиге, јер су промењени. Мали број школа понудио је куповину на рате.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Шарчевић: Затворићу нелегалне факултете!

Према речима Гордане Кнежевић Орлић, директорке Издавачке куће "Клет", која "држи" највећи део тржишта, сви уџбеници за први и пети разред су одштампани и дистрибуирани по књижарама.

- Понекад може да буде проблем то што неке књижаре немају довољно места, па не наручују довољне количине и тако остану без уџбеника - каже Кнежевић Орлић.

У књижарама БИГЗ-а, које продају књиге свих издавача, речено нам је да нису добили Читанку, Граматику, Ликовно и Француски језик од "Клети", као и Историју и Ликовно васпитање за пети разред. У "Службеном гласнику" кажу да нису добили књиге за петаке, да би најкасније следеће недеље требало да стигну.

- На сајту школе је објављено да ћемо тек после 20. августа моћи да купимо књиге за пети разред у књижарама "Службеног гласника" - прича С. М., која има четворо деце.

- Старијем детету сам, преко школе, купила на рате за седми разред и платила 15.000 динара. За пети није могло, па сада треба одмах издвојити сигурно још око 12.000 динара. А где су још трошкови за ранац, прибор, свеске...

Како смо сазнали у Заводу за уџбенике, сви наслови за прваке и петаке су припремљени, одобрени од стране Министарства просвете и Завода за унапређење образовања и васпитања и предати су у штампу.

- Доста њих је већ пристигло из штампарија, а крајњи рок за све је 1. септембар, када ће сви уџбеници бити у нашим књижарама - кажу у Заводу. - За петаке ове године не штампамо Биологију, Информатику и Ликовну културу, јер нисмо добили одобрења, али увелико радимо на тим насловима за следећу школску годину.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Шта раде деца у "војном" кампу на Златибору?

СВЕ НОВО

МАЈКА троје деце Ј. Ж., огорчена је јер, иако имају старе књиге, неће моћи да их користи.

- Пошто су мало изменили садржај, накнадно сам морала да се пријавим за отплату преко школе - каже она. - Без лектире и атласа цена је 13.610 динара. Не могу да му купим половне уџбенике ни за један разред.