ЗБОГ спорног путовања у Шпанију ђака Девете гимназије, које је организовала професорка историје Снежана Мартић преко агенције "Б2Р", туристичка инспекција и даље испитује све актере догађаја. Законском заступнику професорке у среду је наложено да достави све потребне уговоре и признанице. Поводом овог случаја, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је да ће бити суспензија и отказа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОФЕСОРКА КОЈА ЈЕ ВОДИЛА ГИМНАЗИЈАЛЦЕ У ШПАНИЈУ: Никог нисам обманула и сама сам преварена!

Према Шарчевићевим речима, одговорност је искључиво на професорима и директорима, који знају да се овакве врсте путовања у приватној организацији појединог наставничког особља организују већ годинама.

- Директор Девете београдске гимназије неће бити ни овај што је био до сада, ни новоизабрани, а биће смењен и помоћник директора - каже министар.

Како су нам потврдили из Туристичке инспекције, у току је инспекцијски надзор и прикупљају се потребни подаци.

- Законски заступник професорке Мартић у среду је био код нас и утврдили смо шта од података и докумената треба да достави - каже Вера Божић Трефалт, помоћница министра туризма. - Још утврђујемо тачан број деце који је отишао на путовање, јер се негде појављује 110, негде 105. Треба да се утврди колико новца су родитељи уплатили, колико су деца дала пара, какви су то уговори склапани.

Шарчевић објашњава и да се директор правио да не зна ништа, а испоставило се да је много и деце ишло на летовање. А и новоизабрани директор, који тек треба да ступи на дужност, а сада вероватно неће, са супругом је организовао једно такво путовање.

Новоизабрани директор Душан Димитријевић рекао је, за "Новости", да је писану изјаву о његовом путовању на Закинтос са групом ученика, доставио Министарству просвете. Он је са супругом, такође професорком те школе, која је иначе лиценцирани туристички водич, организовао летовање у периоду од 9. до 20. јула.

- Почетком другог полугодишта обратили су ми се родитељи са молбом да њихова деца иду на летовање, па су ме замолили да будем пратилац- каже Димитријевић. - Како родитељи знају да моја супруга има лиценцу замолили су ме да се њихова деца прикључе некој групи. Све у вези са путовањем, родитељи су уговарали директно са агенцијом "Пазл груп", а сваки родитељ је потписао појединачни уговор и све уплате су ишле директно на рачун агенције. Све је протекло у најбољем реду и деца и родитељи су веома задовољни.

СВЕ ПРЕКО АДВОКАТА

ПРОФЕСОРКА историје у Деветој гимназији Снежана Мартић потврдила је, за "Новости", да је њен законски заступник позван од стране туристичке инспекције и да ће све што је потребно он у њено име достављати.

- Све ћу му доставити од признаница и уговора и образложити како је било, а он ће онда посредовати - каже професорка.