СВИ ћемо бити потенцијални донори органа, изузев оних који се за живота не изјасне другачије, или то, ако се нађу у стању мождане смрти, не учини њихова породица. То је најважнија измена у области донирања органа и трансплантација коју доноси нови закон о пресађивању органа који је у уторак, уз још два закона из области здравства - о људским ћелијама и ткивима и о психоактивним супстанцама - усвојила Скупштина Србије.

Законом о пресађивању органа, који је део опозиције дочекао на нож, предвиђено је да грађани који не желе да буду донори органа током живота морају писаним путем или усмено да се изјасне о томе обраћајући се Управи за биомедицину у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Донирање органа хришћански чин


Према новом решењу, којим је замењена досадашња тзв. информисана сагласност, која је подразумевала да су потенцијални донори само они који се изјасне да њихови органи у случају мождане смрти могу да се узму за пресађивање, органи кадавера, односно пацијента у стању мождане смрти, могу се узети ради пресађивања ако се пунолетан пословно способан давалац пре смрти томе није усмено или у писаном облику успротивио, односно ако се томе у тренутку смрти није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете умрлог. Ако пацијент у стању мождане смрти нема сроднике, органи се, по новом закону, могу узети само ако се томе, у тренутку мождане смрти, није успротивио побочни сродник закључно са другим степеном сродства.

Закон предвиђа да се органи малолетника у стању мождане смрти, који је пре тога био под родитељским старањем, могу узети само уз писани пристанак оба родитеља, односно једног ако је други умро или је непознат. Узимање органа од малолетника без родитељског старања у случају његове мождане смрти дозвољено је само уз сагласност етичког одбора здравствене установе.

Последњу реч етички одбор имаће и у случају евентуалног узимања органа од пунолетне особе у стању мождане смрти, којој је током живота на основу одлуке надлежног органа делимично или потпуно одузета пословна способност. Органи пацијената који нису држављани Србије могу се узимати само на основу писаног пристанка супружника, ванбрачног партнера, родитеља, пунолетног брата или сестре или пунолетног детета умрлог.

Код нас се успешно раде и најкомпликованији захвати,фото Н.Фифић

ПО УГЛЕДУ НА ЕВРОПУ

Нови закон прати европску регулативу. У највећем броју земаља које имају успешне програме трансплантације примењује се управо претпостављена сагласност, која је новим законом уведена и код нас. Тај модел, рецимо, примењује и Хрватска, која је по броју потенцијалних донора - 40 на милион становника, док Србија тренутно има четири до шест, и по броју трансплантација избила је на прво место у Европи. Иако органа за трансплантацију недостаје у читавом свету, јер је много више прималаца него потенцијалних давалаца, по успешности ових програма издвајају се Шпанија и Италија.

ЕПИСКОП ЛАВРЕНТИЈЕ ЗАВЕШТАО ОРГАНЕ

Епископ шабачки владика Лаврентије први је архијереј СПЦ који је, још пре десетак година, завештао своје органе, каже да од свег срца, као и Српска православна црква, подржава донорство.

- Прошао сам свет и давно сам схватио да од даривања органа нема ничег племенитијег. Реч је о акцији која заиста има велики национални значај и зато је треба помоћи, колико год је могуће - каже епископ Лаврентије. - У нашој епархији, Богу хвала, органе су завештали многи свештеници, монаси, али и огроман број верника које је осоколила, поред осталог, подршка СПЦ с тим у вези.