Министар одбране Александар Вулин посетио је 177 припадника Војске Србије, који су се пре нешто више од месец дана придружили мировним снагама у мултинационалној операцији УНИФИЛ у Либану и том приликом поручио да је посао мировњака веома тежак.

Вулин је навео да, без обзира што је њихов посао тежак, наши војници имају потребу да усвоје нова искуства, да нешто науче, да репрезентују своју земљу, али и да помогну људима.

Прочитајте још: Српски мировњаци отпутовали на мисију у Анголу (ФОТО)

Како је саопштило Министарство одбране, најважнији задатак српских мировњака у Либану је чување мира дуж "плаве линије", а базе у којима су смештени налазе се у секторима Исток и Запад.

Припадници Војске Србије тај задатак раде професионално и одговорно, чему сведоче похвале и веома позитивни утисци команданата шпанског и италијанског контингента, у чијем саставу су "плаве беретке" ВС.

Иако је њихово ангажовање у оквиру 13. ротације тек започело, већ на први поглед делује да су се наши мировњаци добро прилагодили свакодневним задацима, наведено је у саопштењу, али и животу и динамици које подразумева боравак у мисији.

Војници се на смештај и храну не жале, а једино што им тешко пада јесте одвојеност од породице.

Прочитајте још: Вулин и Диковић испратили српске мировњаке у Централноафричку Републику

Заменик командира одељења у другом стрељачком воду десетар Горан }Ђошић навео је да свакодневни задаци одређују динамику живота и рада у мисији, те да су сви мировњаци свесни да безбедносна ситуација у сваком трену може да се промени.

Ђошић је истакао да до сада није било никаквих проблема, као и да током патрола нису приметили никакве драстичне промене.

"Са становиштвом комуницирамо на енглеском језику, мада они помало говоре и шпански", казао је Ђошић и додао да је надгледање мира између Либана и Израела њихов главни задатак.

Заменик командира трећег одељења у другом стрељачком воду десетар Ненад Крстев навео је да су се већ навикли на све услове које пружа та база и додао да након патроле имају слободног времена.

"Приоритет је надгледање границе, односно ''плаве линије'', линије разграничења између Израела и Либана. До сада, у ових месец и по дана, није било никаквих проблема", казао је Крстев.

Међу нашим мировњацима је и неколико припадница Војске Србије, а једна од њих је поручник Марина Николић, која је запослена на бази "Југ" као лекар у амбуланти.

"Посао је такав да често излазим и ван базе, као помоћ цивилном становништву. Посла за жену лекара има нарочито у селима где је већинско муслиманско становништво, а то се и види јер се више обраћају сада када сам ја ту", казала је Николић.

Према речима десетара Александра Цветковића из Врања, чији је посао надгледање камера, добре припреме које су претходиле доласку у мисију допринеле су да се прилагоде брже.

Десетар Горан Пешић, који је на дужности стрелца-болничара, каже да ангажовање у мисији захтева стриктно поштовање процедура и опрез 24 сата дневно.

Старешина нашег контингента, старији национални представник у мисији УНИФИЛ у Либану, потпуковник Бранислав Стевановић казао је да су наши мировњаци ангажовани у оквиру шпанског контингента, на специфичним задацима који су карактеристични за ову зону операције.

"Наш задатак је да контролишемо стање у зони операције, да помогнемо либанским оружаним снагама да успоставе режим контроле овде уз ''плаву линију'' и да се одржи стабилност у што дужем периоду у зони операције", навео је Стевановић.


Поред министра одбране Александра Вулина, мировњаке у Либану посетили су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Четврте бригаде пуковник Слободан Стопа и начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране пуковник Милан Ранковић.

Дводневна посета, како се наводи у саопштењу, била је и прилика за сусрете са најодговорнијим старешинама у УНИФИЛ-у.

Војска Србије тренутно учествује са 322 припадника у пет мултинационалних операција УН и четири ЕУ што Србију сврстава на девето место контрибутора у Европи.

У мировним мисијама Уједињених нација ангажовано је 300 припадника Војска Србије.