БЕОГРАД - Удружење пацијената оболелих од псоријазе 3П данас је затражило од Републичког фонда за здравствено осигурање и Министарства здравља Србије да обезбеде терапију биолошким лековима који су неопходни за лечење најтежих облика те болести.

"Коришћење биолошких лекова у потпуности уклања све симптоме псоријазе, прекида ток болести, смањује ризик од настанка компликација и значајно поправља квалитет живота оболелих", наводи се у саопштењу удружења 3П.

Према проценама здравствених стручњака од псоријазе је у Србији оболело око 140.000 људи, а од тога око 10-20 одсто има тежи облик болести.

И најтежи облици псоријазе у Србији лече се више деценија старим терапијама које нису довољно ефикасне, а имају много нежељених ефеката. Процена је да око 200 до 300 пацијената у Србији више нема терапијских могућности и потребно им је обезбедити биолошке лекове за псоријазу.

Председник Удружења Владимир Кецић је истакао да су биолошки лекови за псоријазу регистровани у Србији још пре десет година али да се још не налазе на позитивној листи, односно држава не покрива трошкове лечења за одрасле пацијенте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Живот са псоријазом

Он је истакао да је псоријаза озбиљно системско, аутоимуно обољење, често удружено са другим болестима, а не козметички проблем.

Упозорио је да се код пацијената са псоријазом чешће јављају кардиоваскуларна обољења (хипертензија, исхемијска болест срца, срчана инсуфицијенција), метаболички синдром, дијабетес тип 2, анксиозност и депресија, а да млађи пацијенти са тешким обликом псоријазе имају највећи ризик од инфаркта миокарда.

"Приближно половина пацијената са псоријазом је анксиозна или депресивна. Суицидалне идеје се јављају код 5-10 одсто пацијената. У зависности од тежине болести, оболели имају проблеме у свакодневном животу, при седењу, ходању, спавању и обављању свакодневних животних активности. Тако временом код пацијента са неадекватно леченом псоријазом бива озбиљно нарушено здравље и настају многобројне компликације. Посебан проблем представља налажење и очување посла. Стигматизација, дискриминација и нарушен квалитет живота обележавају живот пацијената са псоријазом", рекао је Кецић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УБЛАЖИТЕ ПСОРИЈАЗУ: Садржај оброка може значајно да утиче утиче на ток хроничних кожних болести

Удружење пацијената оболелих од псоријазе 3П, као и стручњаци у области дерматологије, указују да неадекватно лечени пацијенти са псоријазом представљају велики трошак за здравствени систем и друштво, имајући у виду удружене болести, последице по пацијента, његово функционисање, радни статус и утицај на породицу, па би се обезбеђивањем одговарајуће терапије, односно биолошких лекова, те последице и трошак смањили.