ИСТИНА је да је владика Атанасије насрнуо на мене. Гурао ме је и двапут ме је повукао за браду. Док ме је нападао, дигао сам обе руке високо како случајно не бих узвратио. Још осећам горак укус овог догађаја. Владика Атанасије, међутим, мој је надлежни архијереј и - опраштам му.

Ово за "Новости" каже умировљени владика Филарет, после инцидента у манастиру Дубница код Нове Вароши где се сукобио са епископом милешевским Атанасијем (Ракитом). Мирно и помирљиво он потврђује да се немила сцена догодила, али негира да се бранио, викао и дозивао полицију.

- Срећа у несрећи је што су нападу присуствовала тројица свештеника, који су га одвојили од мене. Владика има доста проблема, и личних и епархијских. Зато му хришћански и чистог срца - опраштам. Нисам се, зато, поводом тога обраћао ни Патријаршији у Београду нити намеравам било шта да предузимам - наводи Филарет.

Инцидент се догодио прошле недеље у манастиру Дубница, око 17 часова, током вечерњег богослужења. Сукобу је претходио краћи разговор двојице архијереја, који се претворио у размену тешких речи.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Vernici traže da se vladika Filaret vrati

- Кратко је све трајало, а служба није ни прекидана. Било ми еј изузетно непријатно, највише због окупљеног народа. Срећом све се брзо смирило - описује владика Филарет.

Умировљени милешевски владика каже да неће тражити одговорност епископа Атанасија, а не очекује ни да ће сам трпети последице.

- Одавде ја заиста немам куд. Дедовина ми је уништена у последњем рату, а као монах од имовине немам ништа. Уколико ме отерају и из манастира Дубница, ја могу само код владике Артемија - наводи бивши милешевски владика.

Са чела Милешевске епископије владика Филарет смењен је 2015. године, када је престала и његова активна црквена служба. Одлуком Сабора СПЦ, на његово место прошле године устоличен је епископ Атанасије (Ракита). Без обзира на наводне злоупотребе у раду, Филарет није напустио епархију. Као трајно место боравка одређен му је манастир Дубница код Нове Вароши, где се и догодио инцидент чији су актери бивши и садашњи владика.

ЕПАРХИЈА МИЛЕШЕВСКА: ОПТУЖБЕ О НАВОДНОМ СУКОВУ ВЛАДИКЕ АТАНАСИЈА И ФИЛАРЕТА НЕОСНОВАНЕ

МИЛЕШЕВА: Након инцидента који се догодио прошле недеље у манастиру Дубница, око 17 часова, током вечерњег богослужења и сукоба екипскопа милешевског Атанасија са умировљеним епископ Филаретом, кратким саопштењем за јавност огласили су с из Епархије милешевске у којем се каже да због збуњујућих текстова о лошим односима између епископа милешевског господина Атанасија и умировљеног епископа Филарета, које су се претходних дана, из њима непознатих разлога, појавиле у неким медијима, а имају очигледно за циљ да обмањују јавност, трујући ум и повређујући душу читалаца, осетили су потребно да широј јавности саопште да су поменуте оптужбе неосноване.

- Поменуте оптужбе су неосноване из простог разлога што они који тврде да су били присутни у манастиру Дубници у поподневним часовима 02. јула 2018. године ту заправо нису ни били, те због тога сматрамо да је излишно даље говорити на ову тему – каже се у кратком саопштењу Епархије милешевске.

Иначе, да се инцидент заиста догодио потврдио је владика Филарет у изјави “Новостима”. Он је казао да је сукобу претходио краћи разговор двојице архијереја, који се претворио у размену тешких речи.

- Кратко је све трајало, а служба није ни прекидана. Било ми еј изузетно непријатно, највише због окупљеног народа. Срећом све се брзо смирило - описује владика Филарет.

Умировљени милешевски владика ја казао и да неће тражити одговорност епископа Атанасија, а не очекује ни да ће сам трпети последице.

(А. Ровчанин)