ЧУВЕНИ италијански произвођач наоружања "Берета" заинтересован је за сарадњу са српском одбрамбеном индустријом, посебно са компанијама "Застава оружје" и "Први партизан". Ова компанија могла би да буде и први страни партнер који ће, по новом закону о производњи и промету наоружања, уложити новац у српске војне фабрике.

Да наша земља има потенцијал за сарадњу са овом реномираном светском компанијом, показује и недавна посета њеног власника Франка Беретија. Са групом сарадника он је обишао крагујевачку "Заставу" и ужички "Први партизан", а гостима из Италије представљене су и могућности за сарадњу са Војнотехничким институтом Министарства одбране. Италијанска "Берета" већ дуже време заинтересована је не само за сарадњу, већ и за улагање и располагање капиталом српске наменске индустрије, што је најављено још прошле године приликом посете министра Александра Вулина Италији.

Ова врста партнерства омогућена је изменама Закона о производњи и промету наоружања усвојеним почетком маја. Нови прописи омогућили су страна улагања у државне фирме наменске индустрије, али највише до 49 одсто вредности капитала. Држава је притом одредила лимит да страни улагач не може имати више од 15 одсто учешћа у капиталу фабрика оружја и муниције. Како се најављује у Министарству одбране, нови модел власништва над домаћом наменском индустријом отвориће врата страним инвеститорима уз помоћ којих ће војне фабрике ухватити корак са савременом технологијом и новим тржиштима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министарство одбране: Италијанска Берета заинтересована за сарадњу

- Србија и поред свих улагања нема толико пара да инвестира да би набавила модерне технологије - објашњавају у Министарству одбране. - Потребно је зато привлачење страног, као и домаћег капитала. Он ће нам помоћи да обновимо и проширимо технолошку базу и проширимо лепезу производа. Очекујемо конкретне понуде италијанске "Берете", а контакти постоје и са више фирми из Чешке, Индије и других земаља.

Страним инвеститорима најатрактивније су домаће фабрике у чијим погонима се производи стрељачко наоружање (аутоматске пушке, карабини, пиштољи, револвери) као и пратећа муниција. Дуге и кратке цеви, као и меци произведени у Србији уживају одличан реноме у свету и један су од извозних брендова наше земље. Ова врста оружја чини и окосницу вишемилионских извозних послова.

Према подацима Министарства одбране, наменска индустрија Србије током прошле године приходовала је 580 милиона долара, а у 2018. очекује се готово 700 милиона. Улазак страног капитала, према проценама, подићи ће вредност оствареног прихода за око стотину милиона долара годишње. Циљ државе јесте да већ 2020. године извоз робе војне индустрије премаши милијарду долара. Влада је, ради тог циља, у обнову погона у укупно 13 предузећа и војних установа уложила око 50 милиона евра.

Одбрамбена индустрија Србије окупља осам великих државних фабрика и запошљава око 12.000 људи. Поред ових великих предузећа за производњу оружја и муниције, у нашој земљи регистровано је још 55 произвођача од којих су 42 у приватном власништву.

СТРАНЦИ САМО У МАЊИНИ

УЧЕШЋЕ страног капитала у фабрикама војне индустрије постојало је и раније као могућност, али овај вид инвестиција никада није прецизиран, нити развијен. После усвајања нових прописа, маја ове године, странци ће моћи да инвестирају у постојеће погоне или да заједно са Владом Србије, као мањински власници, оснивају нове фабрике. Стране инвестиције у наменској индустрији већ постоје. Инострани капитал је база компаније "Лоренс Валтер Србија", која ради у Смедереву, као и "Патримонс аутомотив", која је преузела крушевачки "14. октобар".