КУВАЊЕ и припрема хране, чишћење куће, прање и одржавање одеће, и даље је посао које у Србији у већини случајева обављају жене. Ипак, расте и број мушкараца спремних да са партнерком поделе ове обавезе. Ово је показало национално истраживања о мушкарцима и родној равноправности - ИМАГЕС Србија, а резултати су представљени у Крушевцу.

Прочитајте још: Родна равноправност у Србији изнад европског просека

Охрабрујући су и одговори у оквиру репрезентативног узорка од 1.060 мушкараца и 540 жена од 18 до 60 година, који се односе на заједничку набавку хране, плаћање рачуна, бриге о остарелим родитељима или другим зависним члановима породице.

- Одржавање аутомобила и кућне поправке остају домен мушких активности, док се послови око баште и дворишта деле равномерно - пише између осталог у истраживању које је публиковало Удружење "Центар Е8".

Жене чешће сматрају да су њихови партнери веома задовољни поделом посла него обрнуто. То показује да, иако је промена у правцу уравнотежавања поделе послова присутна, она није довољна.

Прочитајте још: Србија у родној равноправности 40. на свету

Строга подела, међутим, владала је у претходним генерацијама, па је тако истраживање показало да 44,6 одсто испитаника није имало прилику да икада проба јело које им је отац скувао, а негативни одговори су редом долазили и на питања да ли су се у детињству сусретали с тим да отац или неки други мушкарац у кући пере одећу (69,5 одсто), чисти купатило или тоалет (68 одсто), чисти кућу (52,7 одсто). Трећина "модерних" очева данас, међутим, напустила би посао како би чувала децу, а 90 одсто њих жели да проводи више времена са својим потомцима. - Изненадило нас је што је 80 одсто мушкараца рекло да је одлазило са партнеркама на контроле током трудноће, а исто толико њих сматра да одлуке о деци треба да буду заједничке - каже Бранко Бирач, координатор пројекта истраживања у име "Центра Е8".

НЕЈЕДНАКОСТ

ОКО 70 одсто мушкараца не слаже се са тврдњом да "више права за жене значи мање права за мушкарце", а 46 одсто не сматра да је у нашем друштву достигнута једнакост полова. Такође 53 одсто испитаних се не слаже са тврдњом да је најважнија улога жене да се брине о кући и кува за своју породицу.