ИЛЕГАЛНЕ миграције у Европи један су од највећих изазова за Европску унију и земље кандидате као што је Србија, која ће бити поуздан партнер Унији у борби против илегалних миграција, рекла је у суботу председница Владе Ана Брнабић, у говору на Форуму "Европа Вахау", који је отворио аустријски канцелар Себастијан Курц. У оквиру панела о безбедносним изазовима и борби против илегалних миграција, Брнабићева је истакла да је обавеза свих да се са њима одговорно суоче.

- Управо зато, верујем да је добро изабран мото аустријског председавања Савету ЕУ - Европа која штити, као и фокус на питањима безбедности и илегалних миграција - нагласила је Брнабићева.

Премијерка је у обраћању истакла да све европске земље треба да покажу више одлучности и спремност за промене, како би се постигли стабилност и напредак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Han: Zapadni Balkan da se dobro pripremi za pristupanje EU

- Управљање миграцијама је заједничка одговорност свих европских земаља - рекла је председница Владе.

Српска премијерка посебно је нагласила да је у томе "поносна на Србију, која је током мигрантске кризе показала да је посве одговоран партнер, показујући висок степен хуманости".

- Најбољи пример за то је да ове године наше школе похађа 472 деце миграната у Србији - нагласила је Ана Брнабић.

Србија је истовремено посвећена заштити граница и спречавању уласка илегалних миграната у земљу, па је од почетка ове године до средине јуна, поднето 39 кривичних пријава због извршеног кривичног дела недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи против 74 учиниоца, а због покушаја кријумчарења 399 особа, навела је Брнабићева.

ПОКАЗАЛИ ХУМАНОСТ АНА Бнабић је рекла на пенелу да је Европи потребан јединствен приступ за управљање миграцијама, чији је фокус, поред безбедности, поштовање хуманитарних стандарда и вредности. Она је навела да је у јеку мигрантске кризе Србија била привремени дом за више стотина хиљада миграната а грађани су показали висок степен емпатије са мигантима.

Када говоримо о законском оквиру, истакла је она, усвојени су нови Закон о азилу и привременој заштити, Закон о странцима и Закон о граничној контроли.

Брнабићева је навела да смо у оквиру регионалне сарадње успоставили мешовите патроле са државама са којима се Србија граничи - Мађарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином, Румунијом, Македонијом, Бугарском, а ускоро се очекује и отпочињање рада мешовитих патрола са Хрватском.

Председница Владе је рекла да питање илегалних миграција мора да се решава заједнички јер то није проблем само једне државе или региона.

Србија је показала одговорност и спремност за сарадњу са свима у региону у тој области, што потврђује снажно опредељење за јачање регионалне сарадње, казала је председница српске владе.

У панелу су учествовали и премијери Хрватске и Црне Горе, Андреј Пленковић и Душко Марковић, и заменик извршног директора Пограничне агенције Европске уније ФРОНТЕКС Бернд Корнер.


ДВЕ ЗЕМЉЕ ОПРЕДЕЉЕНЕ ЗА САРАДЊУ И МИР

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић састала се у суботу, после форума, са савезним канцеларом Републике Аустрије Себастијаном Курцом (на слици). Билатерални односи Србије и Аустрије су на веома високом нивоу, закључено је у разговору, саопштено је из Владе Србије.

Премијерка је у разговору истакла да је Србија опредељена за даље јачање сарадње са Аустријом, посебно економске, јер је ова земља један од највећих инвеститора у српску привреду. Такође, како Аустрија од 1. јула преузима председавање Саветом ЕУ, Брнабићева је нагласила да је подршка ове државе у процесу европских интеграција изузетно важна за Србију.

- Сарадња у оквиру Берлинског процеса је нарочито значајна за Србију, јер обухвата приоритетне пројекте у региону - економију, енергетику, инфраструктуру и сарадњу младих - истакла је Брнабићева.

Србија је такође захвална Аустрији на доприносу стабилности на Косову и Метохији, кроз учешће у мисији Кфор.