“Старим студентима” у септембру истиче рок за завршетак студија, Студентска конференција универзитета Србије (Сконус) тражи ново продужење рока, а неизвесно је каква ће бити судбина иницијативе коју су упутили скупштинском Одбору за образовање.

Било би то четврти пут да се “старим студентима” овај рок продужава, а Муамер Зукорлић, председник скупштинског Одбора за образовање каже да ће, уколико буде воље међу већином чланова, предлог СКОНУСА бити разматран, али да одбор није једина адреса за решавање тог проблема, већ да то могу бити и Министарство просвете, влада, као и било који посланик.

„Оно што јесте проблем у вези са тим питањем је чињеница да нам је маневарски простор веома сужен, зато што је три пута било промене закона о овој теми", наводи Зукорлић.

Он каже да се током последње расправе на одбору 2016. године, после чијег предлога је Скупштина донела одлуку о новом продужењу рока, лично заложио да рок буде продужен на две, а не на једну годину.

Тада је, напомиње, члановима одбора, чији аргумент је био да ће се, када истекну те две године, поново суочити са захтевом за продужетак рекао:„ Хајде да им изађемо у сурет на две године, а онда ћемо заузети став да више неће бити продуживања".

“Тако сам и себи негде везао руке, међутим, нећу бити крут. Уколико буде воље код већине чланова одбора, ја се нећу супротставити том решењу", каже Зукорлић.

Он, међутим, сматра да и психолошки, рационално и морално скоро да не постоје агрументи за ново продужење рока.

“Сигуран сам да ће, и уколико до продужетка дође, бити оних који ће се појавити за неколико година и поново тражити исто", рекао је Зукорлић.

А када је реч о судбини захтева „вечитих" студената, он подсећа да је уобичајена пракса да Влада покреће промену закона, и да тек након што Влада регулише предлог то долази пред Одбор.

„Тако да смо ми други корак који би требало да разматра ово питање у званичној процедури", каже Зукорлић.

Министар просвете Миладин Шарћевић наводи да званични захтев СКОНУС-а није стигао у Министарство, да је он у контакту са њиховим члановима и да их је упутио на скупштински Одбор за образовање.

„То није пребацивање лоптице. Ако је неко великодушно дао две године, нека неко сада тражи извештај за те две годне", каже министар и наводи да је он тада био против тога да се рок продужи на две године.

„Био сам измољен петицијама, на исти начин се све дешавало и тада су ме убедили да има велики број студената, да свима фали само још пар месеци, свима по два испита. Кад сам ја рекао и прихватио да је годину дана заиста онда довољан рок, тада се ишло на скупштину и скупштински одбор, јер то тело је старије, тамо се доносе одлуке, и тамо се искамчило две године", каже он и додаје:

"Ко је тада био великодушан, мора и сада то да буде".

Наводи да је од студената тражио да му тачно попишу колико је таквих студената, колико испита је остало да би могао да зна због кога закон поново мора да се мења.

„Ово је већ виђено, већ је прича причана и пре мене. Четири пута је продужавано, нико неће остати без завршених студија, само ће променити модел по Болоњи", каже и додаје да он став неће мењати.

“Нећу се бунити, то сам рекао људима из СКОНУС-а, ако се скупштински одбор и Скупштина за то определи. Тамо се закони доносе, ја ћу уредно сести у клупу и рећи став тај и тај. Нећу се инатити, нећу опструисати, али овај став сам јасно рекао и свима", рекоа је министар.

Колико је број студената који су факултете уписали по старом програм није познат. У СКОНУС-у казу да ће тај број бити познат тек када сваки факултет достави податке, али истичу да је за сада из онлине анкета познато да је тај број на нивоу целе Србије већи од 3.000.

“Верујем да се факултети неће оглушити о овај проблем и да ће имати разумевања и подржати наше студенте. Не поставља се питање да ли је СКОНУС ове године имао слуха и стао на страну старих студената, ми као највисе представницко тело студената у Србији увек це бити на страни студената", каже потпредседник СКОНУС-а Далибор Мирић.

У СКОНУС-у сматрају да би прелазак на нови студијски програм створио проблеме овим студентима и отежао им завршетак студија, пре свега због тога што нови студијски програм предвиђа нове испите, а не би им се признали они стари, каже Мирић.

Он је најавио и да ће СКОНУС у скоријем периоду имати састанак са представницима старих студената и, како казе, заједницки покусати да пронађу најбоље решење.