ТРОЈИЦА Срба су повређена када су их у понедељак око поднева каменицама засули Албанци окупљени око Цркве Свете Тројице у Петричу, општина Клина. Од ударца каменицом у главу теже је повређен Радосав Кизић (22), који је збринут у пећкој болници, док су каменице нанеле повреде и његовом брату Немањи (20) као и Божидару Шарковићу, председнику привременог органа Клине. Истовремено, на саслушање у станицу косовске полиције привођен је Љубиша Богосављевић (53), колачар ових сеоских литија. Испрва је јављено да је притворен и осумњичен за некакав ратни злочин, а касније да је ипак пуштен.

Прочитајте још: ХАРАДИНАЈ УДАРИО НА СРПСКУ СВЕТИЊУ: Албанци багерима и градњом пута тик уз манастир намерно угрожавају Високе Дечане

- Тридесетак Срба, већина расељених из овог села, желело је да обележи сеоску литију на темељима порушеног храма и да пресече славски колач, али су нас око прилаза цркви сачекале десетине Албанаца, са возилима и механизацијом - каже за "Новости" Божидар Шарковић.

Прочитајте још: Стопирани багери код Дечана, тешка машинерија повучена

Група Срба затражила је помоћ од полиције у Клини, одакле су под пратњом десетак возила са специјалном јединицом косовске полиције кренули до порушене светиње. Упркос кошкању са окупљеним Албанцима, који су у једном тренутку поседали око порушеног храма, полиција је успела да спроведе Србе унутар црквеног дворишта, где је свештеник очитао молитву, а окупљени пререзали славски колач.

- Када је почела молитва, Албанци су нас засули каменицама. Погодили су неколико људи, као и славску свећу са житом - говоре очевици.

Догађај у селу Петрич најоштирије је осудила Српска листа, оцењујући да је у питању отворено непријатељство које се демонстрира према расељенима из Метохије и којима се директно онемогућава право на слободу кретања.- Након што челни људи косовских институција делују кршећи сопствене законе и намеравају да граде пут кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, сада се и грађани организују и спречавају расељене Србе да обиђу цркву - наводи се у саопштењу Српске листе. - И онда се питамо да ли је ово пример суживота о којем пред страним представницима говоре косовски званичници? Да ли је жеља за интеграцијом територије без Срба једина жеља косовских политичара у дијалогу са Београдом?

Далибор Јевтић, министар за повратак у косовској влади у оставци, оцењује да је блокада пута и спречавање расељених да барем на дан посете село "сраман чин који не доноси ништа добро ником ко на Косову живи".

У селу Петрич, од око 250 Срба, остала је само бака Ката Грујић (78), и она је готово свакодневно на мети лопова.СУВИ ДО: КАМЕЊЕM НА АМБУЛАНТУ

АМБУЛАНТА у српском делу Сувог Дола, неколико километара од Косовске Митровице, поново се нашла на мети непознатих нападача. У ноћи између недеље и понедељка каменицама су поломљена стакла на улазним вратима и прозорима на ординацији, а нападачи поново нису пронађени. (И. Р.)
ЂУРИЋ: ОРГАНИЗОВАНО НАСИЉЕ

ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић (на слици)затражио је од Кфора, после напада, да поправи безбедносни амбијент за Србе на КиМ, а од међународних институција - да поврате владавину права у јужној покрајини. Он је навео да је ово насиље очигледно организовано, систематско, те да има за циљ да застраши и протера преостале Србе са КиМ.
- Они су нападнути и угрожен им је физички интегритет. Преко овога не сме олако да се пређе. Чему служе хиљаде војника Кфора, чему служе хиљаде међународних чиновника ако нису у стању да омогуће да неколико десетина сељана, слободних грађана, посете своје разрушене светиње и своје куће? - упитао је Ђурић.

Расељени Срби на литији Фото Д. Зечевић