ОКОНЧАЊЕМ радова на источној траси Коридора 10 од белопанланачке Црвене реке до Банцарева и Јелашнице, и пуштањем за паневропски саобраћај ове “обилазнице”, магистрала кроз Сићевачку клисуру, са својих 13 тунела, узаним коловозом и амбисом који омеђује Нишаву и пругу, где се протеклих деценија гинуло као на фронту, одлази у историју. Постаје локални пут од Пирота и Паланке ка Нишу и селима с једне и друге стране клисуре.

Овај део пута кроз Србију у црно је завио многе наше породице, али и породице из Турске и Бугарске, Грчке, па и Немачке, и званично је био означен као балканска црна тачка од запада ка истоку и обрнуто. Возачима се од ове седам километара дуге деонице с правом дизала коса на глави оног момента када на њу наиђу, јер се никад не зна ко вози у сусрет, а ко иза. Места за “ескивирање” судара нема, јер је доле амбис, а горе су стене с којих вребају одрони.

Највеће гужве овде настају током сезоне годишњих одмора или око божићних празника, када свакодневно протутњи по неколико десетина хиљада аутомобила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ибарска за пет година узела 151 живот!

У страху су велике очи - каже народна пословица, па нико од моторизовних путника и не примети да пролази кроз прелепи парк природе. На опасност саобраћајнице, која је званично пуштена 1964. године и реконструисана 2006, упозоравају и полицијски подаци.

ЛАНЧАНИ СУДАР ПРЕМА званичним подацима, једна од великих саобраћајних несрећа десила се последњег дана прошле године, када су у ланчаном судару погинули мушкарац и жена, док је седам особа, међу којима је било и деце, повређено. У судару је учествовало пет аутомобила: “југо”, “мерцедес”, “рено”, “опел”...

Према тим подацима, само у периоду од 2014. до 2016. године овде се десило 50 саобраћајних несрећа у којима је учествовало 60 путничких, 20 теретних возила, пет аутобуса и по два трактора и мотоцикла.

Толико помињана деоница између Пирота и Ниша добро је позната возачима из овог краја, а међу њима је и Зоран Панајотовић, из Пирота, који је годинама возио аутобус:

- Из праксе знам да је најопасније кренути у претицање колоне кроз клисуру. Гинуле су читаве породице. Посебно је опасна ноћна вожња, односно умор који савлада возача док мотор једнолично ради.