БЕОГРАД - Циљ уставних промена је реформа која се наставља, јачање независности судства, јачање одговорности судства, а све у циљу ефикаснијег судства, изјавила је данас министарка правде Нела Кубуровић.

Она је додала да је циљ уставних промена и да грађани буду задовољнији, јер ће ефикаснијим судством имати одлуке у кратким временским роковима, али ће и суђења бити у разумном року.

"Постоје објективни показатељи и критетријуми који потврђују да наше судство није довољно брзо, није довољно ефикасно и управо зато улазимо у поступке реформи. Оне су започете пре неколико година, али треба да се заокруже уставним променама које треба да буду темељ за доношење нових закона који ће обезбедити да имамо и ефикасније судије, а и задовољније грађане Србије", казала је Кубуровић за ТВ Прва.

Говорећи о састанцима које делегација Венецијанске комисије има у Београду, од четвртка, Кубуровић је навела да је данас други дан њихове посете, те да је уобичајена процедура да се Венецијанској комисији упути одређени акт на мишљење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кубуровић: Критике о политизацији правосуђа без аргумената

"Они разговарају са свим релевантним чиниоцима који учествују у попступку предлагања и усвајања Устава и након тога видећемо какав је њихов став управо на седници Венецијанске комисије која ће се одржати у другој половини јуна месеца", казала је она.

Упитана за велику заинтересованост за конкурс за пријем нових судија у судовима, Кубуровић је рекла да дуго није било поступка избора судија, а да је један од разлога за то што је 2017. године Уставни суд донео одлуку која је поништила правилник који је регулисао поступак избора.

"Морали су се донети нови акти и дошли смо у ситуацију да попуњавамо сва упражњена места. Ово јесте највећи конкурс после 2009. године, имамо велики број судијских помоћника, који чине близу 80 одсто кандидата, који су се пријавили на овај конкурс, али то показује да ћемо имати прилику да бирамо стручније кадрове, стручне младе судије који ће први пут ступити на дужност судије", рекла је Кубуровић.