НАШИ људи из расејања, који живе у 159 држава света, добили су средином априла своју нову светску организацију. У манастиру Милешева, делегати српске дијаспоре из двадесетак земаља основали су Покрет "Родољуби отаџбине и дијаспоре" - РОД.

- Повела нас је идеја да се створи једна врста покрета који треба да представља милионе расејаних Срба по свим континентима. Жеља нам је да сложно радимо за добробит читавог српског националног бића - рекао нам је један од оснивача и изабрани председник покрета Драган Станојевић, делегат Срба из Русије и Украјине.

Стане Рибич, представник Срба у Словачкој, који су се у овој земљи изборили за статус националне мањине, додаје:

- Ми смо искрени и доказани родољуби, каквих има много у српском расејању. Одлучни смо да се заједно боримо за достојанствен и правни статус нашег народа у свим земљама у којима живи и ради.

За такав статус Срби у дијаспори се данас боре у Аустрији, Немачкој, Словенији, Швајцарској и скандинавским земљама.

- Први корак за добробит српског народа смо учинили. У манастиру Милешева усвојили смо Декларацију о одбрани Косова и Метохије - објашњава председник Станојевић. - Ово је прва декларација коју су званично донели представници дијаспоре. Она је наш допринос укључењу српске дијаспоре у друштвено-политички живот Србије и у актуелне и судбоносне догађаје.

Делегати српског расејања и руководиоци овог новог покрета су људи са искуством у политичком представљању, јер је већина њих већ била део Скупштине дијаспоре Републике Србије.

- Да бисмо заједно с матицом реализовали наше одлуке, тражићемо да у Народној скупштини имамо своје представнике, по истом принципу као што их добијају представници националних мањина у Србији - предлаже Ђуро Плавшић, представник из Немачке.

СЕДИШТЕ У БЕОГРАДУ

СЕДИШТЕ ове нове светске организације Срба из расејање је у Београду. Током лета ће бити изабрани делегати из САД, Канаде, Африке, Азије и са Новог Зеланда. Наредно окупљање чланова Покрета РОД заказано је на "Видовданским данима дијаспоре" у Београду и на првом Сабору дијаспоре РОД, који ће бити одржан наредне јесени у Србији.