У Лос Анђелесу је отворен конзулат Србије који обухвата конзуларно подручје територије савезне америчке државе Калифорније, саопштило је данас Министарство спољних послова (МСП) Србије.


У саопштењу је наведено да је тај конзулат, на чијем је челу почасни конзул Рајан Ф. Озборн, свечано отворен у суботу, 21. априла у присуству државног секретара МСП Србије Немање Стевановића и конзула жерана Србије у Чикагу Дејан Радуловић.


На церемонији свечаног отварања, државни секретар Стевановић је указао на значај отварања Конзулата Србије у Лос Анђелесу, с обзиром на то, како је наведено, да Србија у Калифорнији није имала конзуларно представништво, и додао да највећи број Срба у Калифорнији живи у том граду и његовим предграђима, око 50 хиљада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У плану отварање конзулата Србије у ЦГ


"На најпознатијим калифорнијским академијама у Лос Анђелесу ради тридесетак српских професора и научника, док је знатан број наших грађана запослен у филмској, ТВ и музичкој продукцији, на факултетима и универзитетима, али и у индустрији. На овом простору се налази десетак српских цркава", рекао је Стевановић, а пренело је Министарство спољних послова.


Рајан Ф. Озборн је познати амерички хирург-онколог, специјалиста за операције тумора на глави и врату, а у Лос Анђелесу има приватну клинику, наводи МСП.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Отворен конзулат у Санкт Петербургу: Пријатељ Путина заступаће Србију


Додаје се да је Озборн у мају 2017, у Клиничком центру Србије у Београду, са својом осмочланом екипом са онколошке клинике у Лос Анђелесу, бесплатно оперисао четворо наших пацијената са туморима у неприступачним регијама лица и врата.