АКАДЕМИК Бела Балинт изабран је једногласно за председника Националног савета за високо образовање. Потпредседници ће бити проф. др Бранислав Јеремић (Универзитет у Крагујевцу) и проф. др Иван Радосављевић (Универзитет у Београду), а за генералног секретара именована је проф. др Гордана Коцић (Универзитет у Нишу). Сва четири функционера овог тела изабрана су за чланове Савета на предлог Владе Србије.

Прочитајте још: Шарчевић: Смењујемо Арсенијевића јер није поништен докторат његовог сина

Тако је ово највише тело у високом образовању и званично отпочело свој рад с новим члановима и према новим правилима, која је донео нови закон о високом образовању.

Поздрављајући нове чланове, министар просвете Младен Шарчевић обећао им је техничку и сваку другу подршку Министарства и додао да је његова намера да се високо образовање подигне на виши ниво. Министар је најавио и да ће следеће недеље бити конституисан Управни одбор Националног тела за акредитацију.

- Када буде именован управи одбор, они ће бирати директора акредитационог тела, што би требало ускоро да се догоди - најавио је министар.

Прочитајте још: Ректор Арсенијевић узвраћа ударац!

Због измена у саставу и начину избора ова два тела које је донео нови закон о високом образовању, негодовали су својевремено Конференција универзитета Србије, Српска академија наука и уметности и Национални савет за високо образовање у претходном сазиву, указујући да се тиме урушава аутономија универзитета. Раније је чланове Савета бирала Скупштина Србије, а сада их именује Влада Србије. Учешће представника које бирају универзитети смањено је са 57 на 35 одсто, а у УО Националног акредитационог тела са седморо чланова на само једног, кога предлажу универзитети. У новом сазиву први пут своје представнике има и Привредна комора Србије.

ПОНИШТИТИ ДОКТОРАТ АРСЕНИЈЕВИЋА

МИНИСТАРСТВО просвете послало је Савету Универзитета у Крагујевцу упозорење да поступе по налогу просветне инспекције и пониште докторат Александра Арсенијевића, сина актуелног ректора проф. др Небојше Арсенијевића. Министар Шарчевић објаснио је да сада предстоји рок од 30 дана да Савет то и учини, јер је факултет одбио да поништи докторат.

- Нећемо одустати, јер је ово непоштовање одлука инспекције. А они могу после да покрећу управни спор. Могли су то сами да ураде да су хтели, али терају инат са државом - тврди Шарчевић.