ЗАПИСИ о односима Независне Државе Хрватске и њених савезника, односно архива министра спољних послова НДХ Младена Лорковића, с посебним освртом на сазнања ватиканског кардинала Еугена Тисерона о почињеним злочинима свештеника католичке цркве, налазе се у Архиву Министарства спољних послова Србије - сазнају "Новости". Такође, ту је, између осталог, похрањена и лична преписка Крунослава Драгановића, главног човека задуженог за "пацовске" канале којима су пребацивани усташки злочинци у земље Јужне Америке.

Преписка министра Лорковића и кардинала Тисерона посебно је занимљива.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У Јасеновцу опет две колоне

- Тисерон је ценио Србе. Био је војни свештеник на Солунском фронту, и отуда његова наклоност према Србима. Као утицајан и добро обавештен човек, знао је све што се догађало у НДХ, посебно шта су радили католички свештеници - кажу извори "Новости".

Иначе, архивски материјал у Министарству спољних послова, који је ту пребачен 1946. године, до данас није пописан и систематизован, и није доступан јавности.

Један део те грађе пребачен је у Војни архив, где, такође, има докумената о понашању католичких свештеника у НДХ, и то у оквиру архивске грађе коју су партизанске јединице затекле у ослобођеном Загребу, а да је усташе пре тога нису однеле или уништиле.

Спасени фондови из НДХ похрањени су после Другог светског рата делом у Војноисторијском институту, у Београду, док је део чуван у депоу Министарства спољних послова и на крају пребачен у Војни архив.

- Међу документацијом на коју сам наилазио у Војном архиву налазе се, између осталог, различита наређења усташких власти да се сруше православне цркве и синагоге, као и да се прода тај грађевински материјал, затим захтеви бискупа и надбискупа којима траже брже покрштавање православног живља, или апели да им се дају кључеви закатанчених православних цркава да би могле да се користе у друге сврхе. Иако у мањем броју, има и писама католичких свештеника који се буне због малтретирања комшија Срба - каже историчар Александар Стојановић из Института за новију историју.

Према његовим речима, међу грађом су и најразличитија наређења власти усташким војним формацијама, део дипломатске преписке, документа о прогону Срба и њиховом насилном пресељавању, антисрпске и антисемитске уредбе, грађа која се односи на логоре, један број Павелићевих наређења, указа и говора из новина, плакати, као и изузетно раскошна књига нестандардно великог формата, у колору, издата на прву годишњицу формирања НДХ. Она је дељена као пропагандни материјал страним представницима.

Деца у логору смрти у Јасеновцу / Фото Архива Борбе


Како кажу у Министарству одбране, од свег тог материјала архивистички је сређено и обрађено 555 кутија грађе. На основу докумената који се чувају у сређеном делу фонда, објављен је 1993. године, у издању Војноисторијског института, први том едиције "Злочини на југословенским просторима у Првом и Другом светском рату", који се односи и на злочине НДХ током 1941. Преглед сређеног дела фонда налази се и у едицији "Архивски фондови и збирке у СФРЈ. Савезни архиви," објављеној 1980. у Београду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зуроф: Нечувено да се Јасеновац на хрватској Википедији назива “сабирним логором”

- У оквиру архиве НДХ значајни су и подаци Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача - кажу у Министарству одбране. - Ту спадају тематски пописник основних докумената усташко-домобранских јединица и установа који говоре о логорима, затворима, стрељањима, депортовању, затим спискови логора, планови Јасеновца, пописи заточеника и жртава, записници анкетне комисије, фотографије, обдукциони протоколи, записници са саслушања заточеника из логора Стара Градишка, прикази логора у Сиску, Цапрагу, Бачкој Тополи, Петровграду и Македонији.


ГОДИШЊИЦА

* У УТОРАК се навршава 77 година од формирања НДХ 10. априла 1941. Уз помоћ Хитлерове Немачке, НДХ је постојала под вођством усташког режима од 1941. до 1945.

* ТА творевина је у историји остала забележена по зверствима и геноциду које су усташе чиниле над Србима, Јеврејима и Ромима, а највеће стратиште био је логор Јасеновац, у коме их је убијено на стотине хиљада. НДХ је и једина нацистичка творевина у којој су били логори за децу.

ПАВЕЛИЋЕВ "МЕРЦЕДЕС" КОД ТИТА


У ЗАГРЕБУ тврде да је у возном парку Јосипа Броза Тита завршила и луксузна "мерцедесова" лимузина коју је 1942. поглавнику НДХ Анти Павелићу поклонио лично Адолф Хитлер. У тој лимузини Павелић се возио на паради у Загребу 1943. године, што је и фотографисано, а оргинална фотографија налази се у српским архивима. Овај аутомобил се сада, као и остали које потражује Србија, налази у Техничком музеју Словеније.

Према речима Братислава Петковића, власника Музеја аутомобила, постоји могућност да је тај "мерцедес" припадао Александру Леру, команданту Немачке групе армија и човеку који је руководио бомбардовањем Београда 1941. Петковић потврђује, за "Новости", да постоје фотографије с Павелићем у тим колима.

УСТАШКИ АВИОН У СУРЧИНУ

ОСИМ архиве и документације из Другог светског рата, посебна је пикантерија да Загреб тражи и оружје које је припадало НДХ а налази се у Београду.

Фото Ж. Кнежевић


Међу првим експонатима на листи жељених је, како су "Новости" раније прве писале, светски уникат, борбени авион, ловац "фијат Г-50 бис", који се налазио у наоружању Ратног зракопловства НДХ. У питању је једини сачувани италијански ловац из Другог светског рата, који је Мусолини поклонио Павелићевим ваздушним снагама. Данас се налази у Музеју ваздухопловства у Сурчину.