Професор доктор, некадашњи министар просвете у пет влада и бивши амбасадор у Москви Данило Ж. Марковић преминуо је у 85. години у болници у Нишу.


Данило Ж. Марковић рођен је 30. јуна 1933. године у у селу Дол у општиниБела Паланка. Основну школу завршио је у родном селу, а средњу школу - гимназију у Белој Паланци. Универзитетске студије завршио је на Правном факултету у Београду дипломиравши на истом 1958. године.


По регулисању војне обавезе уписао је докторске студије - теоријско-правни смер, на Правном факултету у Београду. У исто време уписао је докторске студије и на Економском факултету у Београду - теоријско-економски смер. Усмени докторски испит положио је на Економском факултету октобра 1964. а докторску дисертацију одбранио фебруара 1965. године.


На новооснованом Правно-економском факултету у Нишу 1960. године Данило Ж. Марковић изабран је у звање асистента за предмет социологија на Правном одсеку тог Факултета. По одбрани докторске дисертације Марковић је (1965. године) изабран у звање доцента за предмет социологија, а у звање ванредног професора за исти предмет (1970. године) на Економском одсеку истог Факултета.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Danilo Ž. Marković: Šarić nije bio ataše


Марковић 1974. године бива изабран у звање ванредног професора за предмет социологија рада на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. На том Факултету у звање редовног професора за исти предмет изабран је 1975. године.


Од 1994. до 1998. године др Марковић прекида рад на универзитету због ангажовања у дипломатији (на дужности изванредног и опуномоћеног амбасадора СР Југославије у Руској Федерацији).


По завршетку мандата у дипломатији, др Марковић наставља рад на Универзитету у својству редовног професора за предмет социјална екологија на Учитељском факултету Универзитета у Београду, али и на многим другим факултетима, преноси РТС.


ДАЧИЋ: ОСТАВИО ЈЕ ДУБОК ТРАГ


Поводом смрти Данила Ж. Марковића, некадашњег министра просвете и бившег амбасадора у Русији, министар спољних послова Ивица Дачић упутио је данас телеграм саучешћа породици, истичући да је Марковић оставио дубок траг у времену тешком по нашу земљу.


"Дача је оставио дубоки траг у времену тешком по нашу земљу, али и по наше друштво. И не само као државни функционер, већ и као човек искрено одан науци. Чак и као амбасадор Србије није крио жељу да се врати науци и клупама као универзитетски професор", навео је Дачић.


Дачић је додао да ће се Марковића сећати као човека који је "волео дијалог и човека који је одбијао догматски приступ стварности", саопштило је Министарство спољних послова.