Министарство културе и информисања Србије обезбедило је донацију књига за Универзитет у Базелу, на коме се у оквиру славистичких студија, изучава и српски језик.


На иницијативу Амбасаде Републике Србије у Швајцарској Конфедерацији, Министарство је, у сарадњи са издавачким кућама, донирало стручну литературу и уџбенике, међу којима су Речник српскога језика, Нормативна граматика, Правопис, Етимолошки речник и још десетак публикација значајних за изучавање српског језика.


Донацију књига је у име Министарства културе и информисања представницима Универзитета у Базелу уручила амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић.


Прочитајте још: Чујте Срби, код вас још има слободе!


Она је на пригодној церемонији, коју је поводом пријема донације приредио Универзитет, истакла спремност Министарства културе и информисања и српске амбасаде у Швајцарској да наставе сарадњу са Семинаром за славистику, помажући и на друге начине студије српског језика на Универзитету у Базелу.


У име Универзитета, књиге су примили проректор Универзитета и шеф Семинара за славистику Томас Гроб и доцент за јужнословенске језике Љиљана Рајнковски, а присуствовали су и други професори словенских језика и књижевности.Гроб и Рајнковски изразили су захвалност Министарству културе и информисања на великодушној донацији и истакли да ће она осавременити и обогатити књижни фонд Универзитета и помоћи студентима да боље и лакше савладају српски језик.


Прочитајте још: У дворишту српска и швајцарска застава


Универзитет у Базелу је један од три универзитета у Швајцарској на којима се изучава српски језик. Преостала два су Универзитет у Цириху и Универзитет у Берну.


Поред залагања и рада на системском уређењу отварања и јачања лектората за српски језик, који су изузетно значајни за промоцију српске културе и књижевности у иностранству, донација књига Универзитету у Базелу представља још један пример подршке Министарства културе и информисања изучавању српског језика у другим земљама.