ВИШЕ од 150.000 пензионера обратило се од новембра до данас ПИО фонду, Државном правобранилаштву и судовима у кампањи "Ставимо тачку на пљачку", коју су организовали Удружење синдиката пензионисаних војних лица и Удружење синдиката пензионера и на тај начин показали да нису пристали да им се више од три године одузима део стечене пензије.

Сви они тражили су од Фонда да им изда решење колика пензија им се исплаћује применом Закона о привременом умањењу, као и за колико новца су свих ових година ускраћени. Са тим папирима пензионери планирају да даље правду потраже на суду, ако треба и у Стразбуру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Прва жртва међу болничким особљем

- За пензионере који су све што имају зарадили радом, ово је понижавајуће - каже Јован Тамбурић, председник УСВПС. - Најављени протест није усмерен против Србије као државе, него управо против оних који крше моралне принципе и Устав Србије.

Он објашњава да ће садашњи и будући пензионери добити социјалу без обзира на доприносе у току рада и тада ће бити бесмислена прича о враћању делова пензије који се отимају по сада важећем закону и на друге начине.

- Јасно је да пензионери прво треба да сачувају ПИО фонд, а он се оваквом политиком урушава - сматра Тамбурић. - Проблем је и што се великом броју послодаваца толерише формална исплата минималних зарада, док неформално запосленима део зараде исплаћују на руке и на такав начин се пљачка и фонд ПИО, али и буџет.

ФИРМЕ ДУГУЈУ ПОРЕЗ НЕДАВНО објављени списак Пореске управе показује да активна предузећа у Србији, на дан 31. децембра 2017. године, на име неплаћеног пореза дугују близу 200 милиона евра. Да су надлежни државни органи, пре свега Министарство финансија и Пореска управа, адекватно контролисали и наплатили сва дуговања пореских обвезника, фискална консолидација је могла да се реши и на нешто другачији начин.

Тамбурић наглашава да изостаје солидарност оних којима пензије нису смањене са онима којима су смањене, јер их убеђују да ни њихови чекови не би били сигурни да није било смањивања "високих" пензија.

Фискални савет такође је недавно оценио да нема економског основа да привремена мера умањења пензија и даље остаје на снази и упозорио да задржавање те мере може представљати озбиљан фискални ризик, с обзиром на основаност тужбе, коју најављују пензионери.

У документу Фискалног савета, под називом "Мишљење на Фискалну стратегију за 2018. годину, са пројекцијама за 2019. и 2020. годину", поред осталог пише: "Вероватно највећи недостатак фискалне стратегије је то што се њом не прецизира када ће се укинути привремено умањење натпросечних пензија којим је нарушен економски однос између уплаћених доприноса и исплаћених пензија. Оваква мера, која је донета крајем 2014. може да се оправда када земљи прети непосредна опасност од избијања кризе јавног дуга.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Михајловић: Крајем марта огледни стан за безбедносне снаге

- Међутим, та опасност прошла је у 2017. јер је јавни дуг почео трајно да се смањује, а пензије су практично достигле свој дугорочно одрживи ниво, због чега нема економског основа да привремена мера умањења пензија и даље остаје на снази - кажу у Фискалном савету. - Задржавање ове мере може сада представљати и озбиљан фискални ризик, будући да се најављују тужбе пензионера. Ове тужбе би се, за период од 2018, лако могле показати као основане.


ПРОТЕСТ

СИНДИКАТ пензионера и Синдикат војних пензионера позвали су грађане да им се сутра придруже на протесту који ће организовати на Тргу Николе Пашића у Београду, као и у протестној шетњи до Председништва и Уставног суда.

Михаило Радовић каже да је циљ протеста да се поништи неуставни закон о привременом уређивању начина исплате пензија и да се подсети да је прошло две године од подношења иницијативе за оцену уставности тог закона Уставном суду Србије.

- У Уставном суду нам је речено да је у разматрању - рекао је Радовић. - Пензионери од лепих речи не могу да живе и не могу да чекају 2025. годину да би имали боље услове живота.

Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, рекао је да они протестом желе да искажу неслагање са реформама које су почеле и завршавају се на пензионерима.