ЖЕНА стара 45 година, која је радила као разводник пацијената у Клиници за ендокринологију Клиничког центра Србије, званично је прва жртва морбила у редовима запослених у здравству Србије, сазнају "Новости". Она је преминула у Клиници за инфективне и тропске болести КЦС услед упале плућа као компликације малих богиња.

Разводница пацијената на Ендокринологији, према сазнањима "Новости", имала је хронично обољење, због којег је, под терапијом, била на боловању од октобра прошле године. Клиника за инфективне и тропске болести КЦС смрт ове пацијенткиње пријавила је 19. фебруара.


Прочитајте још:Азема убиле мале богиње

У званичном регистру Института за јавно здравље ова жена је трећа жртва морбила од избијања епидемије крајем октобра прошле године. Због протокола у вођењу евиденције о оболелима и преминулима, међутим, изгледа да се неко "забројао" у жртвама. Досад их је укупно - пет. Али, Нишлијка стара 21 годину, која је преминула 21. јануара, два месеца после порођаја, није "ушла" у евиденцију Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", а међу умрлима од морбила у "Батуту" се још не води ни Београђанка стара 30 година, која је преминула пре пет дана и код које су мале богиње биле лабораторијски потврђене.

ПРЕТЕ И ЗАУШКЕ И РУБЕЛЕ ЕПИДЕМИЈА малих богиња се, према речима епидемиолога, шири, јер још има доста невакцинисаних, нарочито међу децом млађом од пет година. Вакцинисањем ове деце могла би да се успори и заустави епидемија, која ће се у неком тренутку и спонтано угасити, или стицањем имунитета после прележаних морбила или уласком у летњи период. Епидемиолози, међутим, упозоравају да нас, уколико се не повећа обухват вакцинацијом, очекују епидемије заушака, рубела, а понављаће се и епидемије малих богиња.

Прочитајте још:КОМПЛИКАЦИЈЕ МАЛИХ БОГИЊА: Преминуо дечак у Нишу, другом се боре за живот

У "Батутовој" статистици воде се укупно три смртна случаја услед компликација морбила: први је тридесетогодишњи Азем из Миријева, преминуо 27. децембра, други двогодишње дете из Алексинца умрло 3. јануара и трећа - разводница пацијената на Ендокринологији.

У делу јавности "нагађања" око броја преминулих услед компликација морбила, који је зависно од извора варирао претходних дана од три до пет, стварају сумњу да се стварни број жртава прикрива. У Министарству здравља "Новостима" је у уторак речено да о томе нема ни говора, да забуна око броја преминулих настаје због правила у вођењу статистике и брзине пријављивања и евиденције.

На званичном списку, закључно са 19. фебруаром, укупно је 2.280 оболелих, а код 1.194 морбиле су и лабораторијски потврђене. Иако је крајем октобра избила на КиМ, зараза се прелила у централну Србију, а од почетка фебруара епидемије малих богиња пријављене су на територији општина Тутин (33 оболелих) и Ваљево (16 оболелих). Породичне епидемије пријављене су у Врању (двоје оболелих) и Руми (троје оболелих).

- На Клиници за инфективне и тропске болести КЦС тренутно је 46 пацијената са компликацијама малих богиња, а у последња 24 сата ова клиника је примила 14 нових пацијената за хоспитализацију - каже директор те клинике др Горан Стевановић.

Међу оболелима је и између 100 и 200 здравствених радника. У КЦС, од морбила је досад оболело 25 запослених.