Након што је откривено да су хуманитарни радници организације "Оксфам" плаћали жене на Хаитију за сексуалне услуге, као и да је међу њима вероватно било и малолетница, освануле су изјаве сведока и докази о сличним догађајима на другим местима где су хуманитарци били задужени да помогну локалном становништву услед рата или природне катастрофе.


То се дешавало и на Косову и у Босни и Херцеговини, наводи британски "Индепендент".


"Током мог првог путовања на Косово 1999, убрзо након завршетка рата, возач ми је рекао да се тамо гради већи број бордела близу области у којима су се налазили припадници хуманитарних организација и мисије УН, зато што су многи мушкараци који су тамо били стационирани често користили ''услуге'' проститутки", навела је новинарка Џули Биндел.


Прочитајте још: Лажни хуманитарци у Параћину


Она је додала да је видела многе мушкарце како улазе у борделе, "упркос чињеници да су многи од њих били тамо како би саветовали локалне власти о стратегијама борбе против трговине људима".


Биндел је навела и случај кад је Катрин Болковац, која је надгледала мисију УН у Босни и Херцеговини, тужила своје надређене за неправедно отпуштање 1999. године након што је пријавила да припадници мисије плаћају за сексуалне услуге, силују малолетне девојке и учествују у трговини људима.


"Била сам на Балкану када се та прича појавила и причала са бројним званичницима УН о томе. Многи са којима сам разговарала су или оправдавали оне који су плаћали за сексуалне услуге, рекавши да су били дуго далеко од кућа и да им је секс био потребан, или су оптужили Болковац да је лагала", рекла је Биндел.


Прочитајте још: Осуђеници као хуманитарци


Бивши полицајац из Филаделфије и истражитељ УН за људска права у Босни 2009. године Дејвид Лемб истраживао је оптужбе против шест званичника из Румуније, са Фиџија и из Пакистана, који су били стационирани у Бијељини, а који су, према тим оптужбама, терали жене на проституцију и продавали их као робље.


Лемб је, како се наводи, нашао велики број доказа како би отворио истрагу, али се након тога суочио са физичким претњама, а његови надлежни су спречили ту његову намеру.


За Хаити је директор "Оксфама" признао да су он и хуманитарни радници на том подручју користили проститутке и плаћали им из фонда за хуманитарну помоћ.


Међу проституткама је, наводи "Индепендент", врло вероватно било и деце.


Прочитајте још: УПОЗОРЕЊЕ ГРАЂАНИМА: Лажни хуманитарци на општини Палилула


Све то се на Хаитију дешавало након разорног земљотреса 2010. у ком је страдало више од 220.000 људи, повређено преко 300.000 и око милион и по остало без дома.


"Постоји много навода да су неки високи званичници хуманитраних организација користили за секс жене и девојчице у Чаду 2006. године. Многи мушкарци који раде у земљама у развоју користе жене на тај начин, као ''заслугу због посла''. Знамо да многа тржишта секса у земљама попут Филипина постоје због присуства војске и такозваних мировњака", навела је Биндел.


Она је истакла да многи хуманитарни радници и припадници УН-ових мисија омогућавају и учествују у "ужасним кршењима људских права", нарочито над женама и децом.


"Постоји много случајева сексуалног злостављања деце и трговине људима унутар сиротишта на Хаитију након што је био погођен земљотресом, а поједине младе жене су говориле о томе како их очај и сиромаштво приморавају на проституцију на улицама. Где год има сукоба, природних катастрофа и сиромаштва, жене и деца ће бити злостављани и натерани на проституцију", коментарише "Индепендент".