ГАРНИЗОН Крушевац и Корпорација "Трајал" важни су ослонци у одбрани земље, закључак је министра одбране Александра Вулинa који је у петак са сарадницима посетио касарну "Цар Лазар" и погоне наменске индустрије. У Регионалном центру Атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) тренутно се обучава 15 чланова инернационалног тима за помоћ и подршку у случају употребе хемијског оружја, при Организацији за забрану хемијског оружја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Мигови" трн у оку комшијама

- Постоји снажна потреба да се овде шаљу припадници других војски, који могу да добију много користи од наших искустава, у савремено опремљеном центру, обезбеђеном изузетним стручним и предавачким кадром - рекао је Вулин,додајући да је задатак за ову годину повећање борбене готовости, проширење капацитета и веће тежиште на обуци и припреми резервног и активног састава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Трајал" опрема египатску војску

Министар одбране је током посете гарнизону имао и сусрете са челницима града и Расинског округа, а према речима градоначелника Јасмине Паруловић, сарадња са ВС је по традицији, изузетна.

- Само у Команди за развој бригаде прошле године обучено је више од 350 лица, а ове планирамо близу 500 - истиче пуковник Сретен Зафировић, командант гарнизона. - Центар АБХО који је, с друге стране, најупошљенији у међународном контексту, организоваће мултинационалну вежбу "Балкански одговор" са осам страних земаља и истим бројем земаља у улози посматрача. Центар за обуку логистике на годишњем нивоу обучи преко 3.000 људи, а 246. батаљон АБХО успешно планира, организује и изводи противнуклеарно хемијско-биолошко обезбеђење свих јединица ВС.

Министар Вулин наводи да је лане Министарство одбране наручило од "Трајала" где ради 1.162 радника, заштитне маске у вредности од милион евра, као и да ће слична наруџбина бити и ове године.

- Прошлу годину је "Трајал" завршио са 26 милиона евра продаје - тврди Милош Ненезић, генерални директор корпорације, додајући да је Војска Србије имала значајан удео у постизању тог резултата, али да је битно да се компанија ослања и на извоз у САД, Египат...