Чланови Одбора за контролу служби безбедности Народне скупштине реализовали су надзорну посету регионалним центрима Безбедносно-информативне агенције и Војнобезбедносне агенције у Краљеву.


Делегацију Одбора јуче је предводио шеф делегације, председник Одбора Игор Бечић, а у делегацији су били и чланови Одбора: Драган Шормаз и Марија Обрадовић као и заменици чланова Одбор, Звонимир Ђокић и Јамина Обрадовић.

У складу са овлашћењима прописаним Законом о основама уређења служби безбедности Србије, Пословником Народне скупштине и Одлуком Одбора којом се уређује начин на који Одбор обавља непосредни надзор над радом служби безбедности, делегација Одбора извршила је надзор у погледу законитости рада регионалног центра Безбедносно-информативне агенције и регионалног центра Војнобезбедносне агенције у Краљеву.

Важна тема приликом поступка контроле била су најновија безбедносна дешавања у окружењу.

Том приликом чланови Одбора упознали су се са активностима служби безбедности на расветљавању недавних догађаја од утицаја на безбедносну ситуацију у Србији укључујући догађаје у јужној српској покрајини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БИА чува Србију међу силама

На основу увида у активности служби и добијених информација чланови Одбора закључили су да су службе безбедности у пуном капацитету посвећене и раде на расветљавању ових случајева.

Током надзорне посете Центру БИА чланови делегације Одбора, по принципу случајног узорка остварили су непосредан увид у документацију и извршили надзор над законитошћу примене посебних поступака и мера у складу са Законом о Безбедносно-информативној агенцији и примене посебних доказних радњи у складу са Закоником о кривичном поступку.

Делегација Одбора посебну пажњу посветила је контроли примене посебних мера и посебних доказних радњи у вези са документовањем кривичних дела.

Установљено је да је у надзираним случајевима Безбедносно-информативна агенција поступала у складу са законом и прописаним процедурама, наводи се у саопштењу из парламента.

Поред контроле законитости рада чланови Одбора су посебну пажњу посветили сагледавању стања, техничке опремљености и разговору са припадницима Центра БИА.

Чланови Одбора обишли су просторије Центра БИА који је недавно комплетно реновиран.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић на слави БИА

Делегација Одбора разматрала је и примереност организацијско-формацијске структуре Центра ВБА безбедносним изазовима, ризицима и претњама којима су изложени Министарство одбране, Војска Србије и безбедносни систем у целини и извршила је контролу законитости рада Центра.

Током надзорне посете Центру ВБА чланови Делегације Одбора извршили су надзор над законитошћу примене посебних мера и поступака прописаних Законом о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и надзор над законитошћу примене овлашћења ВБА у спровођењу посебних доказних радњи прописаних Закоником о кривичном поступку.

Чланови Делегације Одбора остварили су непосредан увид у документацију у окончаним предметима и установили да припадници ВБА поступају професионално, у складу са законом прописаним процедурама и да у надзираним случајевима није било неправилности.

Припадници центара БИА и ВБА у Краљеву показали су конструктиван и отворен приступ током надзорне посете чланова Одбора.

Оцењено је да актуелна безбедносна ситуација у региону захтева повећани степен ангажовања и сарадњу свих служби безбедности Србије а све у циљу повећавања безбедности и сигурности грађана.

Чланови Одбора констатовали су да припадници центара ВБА и БИА поступају професионално у складу са законом прописаним процедурама.

Ова посета је у 2018. години прва у низу планираних надзорних посета центрима служби безбедности, које ће Одбор за контролу служби безбедности реализовати у циљу надзора над уставношћу и законитошћу рада служби безбедности, укључујући и надзор над законитошћу примене посебних поступака и мера за тајно прикупљање података.