ПОШТОВАНА господо, прошао је читав век од када је амерички председник Вудру Вилсон говорио о храбром српском народу који је заједно са савезницима победио у Првом светском рату. И када се, одајући почаст Србима у Вашингтону, изнад Беле куће завијорила српска застава. Поштујући америчку и српску традицију, предлажемо да се после тачно 100 година од тог историјског догађаја српска застава поново завијори 28. јула ове, 2018. изнад Беле куће.

Овако, како "Новости" сазнају, гласи писмо и званичан предлог америчких Срба, које је ових дана послато администрацији америчког председника Доналда Трампа у Белој кући у Вашингтону. Писмо је у име Срба из Калифорније потписао Драган Ракоњац, оснивач и председник Удружења LA.Serbs из Лос Анђелеса.

Историја америчких Срба, како објашњава Ракоњац, нераскидиви је део историје српског народа.

- Зато нам је жеља да стварамо српску историју у САД на традицијама пријатељства и сарадње америчког и српског народа. Велики Михајло Пупин, вођа Срба у Америци био је пријатељ америчког председника Вилсона, који је предложио да се ода почаст српским борцима и народу који је поднео огромне жртве у Великом рату. Председник Вилсон је то учинио и наложио да се српска застава вијори широм САД. Ми поновним истицањем нашег националног знамења желимо да подсетимо Американце и америчке Србе на наше вековно пријатељство и овај историјски догађај - каже Ракоњац.

ФИЛМ О ПУПИНУ ПОВОДОМ стоте годишњице овог историјског догађаја у припреми је документарни филм о америчким Србима. Наслов је, открива нам Ракоњац, "Пупинов народ".

А тог 28. јула 1918. године, у смирај страхота Великог рата, председник Вудро Вилсон рекао је да је примерено да се народ САД - привржен праву народа свих држава, малих и великих, да живе сопственим животом и бирају своје владе - сети да су начела за која се Србија витешки борила и због којих је пропатила у Првом светском рату, идентична онима за која се залажу Сједињене Државе. Вилсон је тада позвао народ САД, свих вера и вероисповести, да се окупи на својим месним богослужењима, те недеље, 28. јула, у циљу исказивања саосећања са српским народом.

Његово писмо је прочитано у свим црквама широм Америке, а тог дана је српска застава и подигнута изнад Беле куће, као и у свим зградама јавних институција у главном граду САД.

Амерички медији писали да је српска застава 1918. "била изнад Беле куће"

Амерички Срби данас тврде да је Михајло Пупин био масонски брат Вудроа Вилсона, што му је помогло да политички утиче на овог америчког председника. Пупин је председника Вилсона упознао с позицијом српског народа у новој држави краљевини СХС, коју је он доживљавао као земљу свих Срба на Балкану, и објаснио му зашто је битно да та нова земља буде целовита.

ОДГОВОР - ПРАКСА америчке администрације је да одговара на писма. Очекујемо зато да ћемо у догледно време и добити одговор на наш предлог - оптимиста је Ракоњац.

Идеја калифорнијских Срба је да у своју акцију укључе најугледније сународнике у САД, а за помоћ ће се, како најављују, обратити Бранку Терзићу, дугогодишњем пријатељу председника Роналда Регана.

- Идеја је добра, али треба бити опрезан и поштовати историјске чињенице. Наиме, нема доказа да се српска застава 28. јула 1918. вијорила на јарболу и крову Беле куће - упозорава Терзић. - Из извештаја америчких медија види се да је српска застава "била изнад Беле куће", дакле надлетела је авионом и била је постављена у дворишту, на травњаку Беле куће и других државних институција.