ДВЕ милијарде динара планирано је у буџету за 2018. за прва обештећења одузете имовине која не може да буде враћена у натури, потврдио је за "Новости" директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић. Око 1.000 решења већ је спремно и чека да Влада утврди коефицијент.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Restitucija: Naslednicima prva "rata" do kraja godine

- Будући да очекујемо завршетак натуралне реституције, наш главни посао биће утврђивање права на обештећење у сваком појединачном случају, а закон предвиђа прве исплате крајем године. Агенција је са Пореском управом израчунала вредност одузете имовине за коју је тражен повраћај, а која не може бити физички враћена. Очекује се да Влада сада утврди коефицијент - каже Секулић.

Основица обештећења за одузету имовину износи 13.685.522.511 евра, а максималан износ који појединац може да добије, без обзира на укупну вредност онога што му је одузето, биће пола милиона евра јер је укупно опредељена сума за исплату две милијарде евра.

Међу онима који ће бити обештећени су и чланови династије Карађорђевић. Они неће добити новац за Бели двор, чија судбина ће бити опредељена посебним законом. Међутим, остале некретнине, као што су куће у Крунској, Сарајевској или Абердаревој (власништво краљице Марије), по речима директора Агенције, највероватније ће бити исплаћене.

Краљевска породица је у јануару 2014. тражила повраћај имовине која је после смрти краља Александра, оставинским решењем из 1938, подељена између синова Петра, Томислава и Андреја. У захтеву су се нашли: комплекс Белог и Краљевског двора, неколико кућа у Београду, намештај, уметнине, сребрнина... Агенција је одбила захтев за повраћај дворова, због чега су се Карађорђевићи жалили Министарству финансија. У току је поступак пред Управним судом, будући да их је и Министарство одбило.

- Израчунавши вредност одузете имовине која се потражује урадили смо огроман посао. Када буде враћена и последња некретнина у натури, моћи ћемо да саберемо оно што је враћено и оно што ће бити обештећено, и знаће се вредност одузете имовине у Србији која је тражена назад - каже Секулић, и додаје да ће у 2018. бити окончано 95 одсто натуралне реституције, осим пољопривредног земљишта.

Кућа у Крунској

Прошле године је враћено 11.000 хектара ораница и чак и ако се не промени закон или подзаконски акти који би олакшали повраћај њива, цео посао биће завршен за пет година. Јер, процене Агенције су да сваке године може да врати 11.000-12.000 хектара.

Током ове године завршиће се и сви првостепени поступци у црквеној реституцији, а значајни помаци очекују се у заменској. Драгоцена имовина у замену могла би да буде враћена Епархији бачкој.

- Завршићемо и највећи број поступака везаних за повраћај имовине одузете у Холокаусту за оне који немају законских наследника, а рок истиче у фебруару 2019. Све што можемо враћамо одмах и пример смо свима који су добронамерни. Поступак реституције генерално успевамо да држимо под контролом и држава нема финансијских проблема. Незадовољних увек има, али ми смо дужни да поштујемо закон - закључује Секулић.

Страхиња Секулић

БИЛАНС

ПОСЛЕДЊИ подаци показују да је до сада црквама и верским заједницама враћено нешто више од 58.549 хектара пољопривредног, шумског и грађевинског земљишта, као и 90.269 квадратних метара стамбених и пословних објеката. Грађанима је враћена 101 зграда, 436 објеката, 104 стана, 231 пословни простор, око 41 хектар неизграђеног земљишта, 895 хектара шума и око 10.309 хектара ораница. Јеврејској заједници враћено је по закону о обештећењу жртава Холокауста 53 објекта и око 540 хектара земље.