УЏБЕНИЦИ неће морати да се штампају, јер ће моћи да буду дигитални - једна је од кључних новина Нацрта закона о уџбеницима, у који су "Новости" имале увид. Јавна расправа о овом документу почеће крајем ове недеље, када ће сви заинтересовани моћи да дају своје примедбе.

Прочитајте још: УЗБУНА НА ПРИВАТНИМ ФАКУЛТЕТИМА: Спорно чак 2.000 доктората

Да би школске књиге могле да буду само у дигиталној форми, у закон је уведена одредба да је уџбеник основно дидактичко средство у било ком облику или медију. Када дигитални уџбеник буде предвиђен законом, биће усвојени стандарди за његову израду, као и нови план уџбеника.
Прочитајте још: Изнајмљују књиге и - рекете

- Ово решење омогућиће јефтиније, праведније и доступније образовање - кажу у Министарству просвете. - Ученицима ће дигитални уџбеници бити и занимљивији и функционалнији, што ће утицати и на повећање њихових знања и вештина.

Прочитајте још: Ученици из Србије на јуниорској научној Олимпијади

Основа за учење и даље ће, у највећем броју случајева, остати папирни уџбенички комплети.

Будући закон вратиће "у игру" мале издаваче, јер се укида квота по којој су за неки уџбеник, да би био у употреби, морали да се изјасне наставници најмање пет одсто ђачке популације. Убудуће то неће бити критеријум. Ова одредба у претходном закону уведена је јер је постојало готово 80 лиценцираних издавача уџбеника на тржишту. Када је уведено да је минимална квота да се нека књига нађе у учионици, да из ње учи најмање пет одсто ученика, многи су нестали са тржишта. Опстали су само највећи "играчи".

ЂАЧКЕ ЗАДРУГЕ ШКОЛЕ ће уџбенике моћи да набављају посредством ученичких задруга, предвиђа будући закон. У Министарству просвете објашњавају да је то мера која би требало да укине сиво тржиште, посреднике и смањи крајњу цену коју плаћају ђаци и њихови родитељи. Провизије које узимају посредници могле би да буду подељене напола, тако да део остаје задрузи, а за други износ дала да буде повољнија цена.

Измењен је и начин за подношење рукописа и одобравање уџбеника, тако да рокови за овај посао буду краћи, а процедура једноставнија. Биће укинуте и листе прегледача уџбеника, које је до сада потписивао министар, а нови пропис дефинише критеријуме ко може бити прегледач, са намером да та листа буде дужа, без сукоба интереса и како би процес био транспарентнији.

И даље ће постојати обавеза да се исти уџбеници користе у школама четири године, тј. да се на сваке четири године бирају нови уџбеници. Само у изузетним случајевима, уз сагласност Министарства просвете, школе ће моћи да промене књиге које користе усред четворогодишњег циклуса.

Једна од новина биће и Центар за нискотиражне уџбенике, који би требало да реши проблем материјала на језицима националних мањина, али и уџбеника прилагођених слабовидој деци, као и литературу за средње стручне школе коју издавачи, због малог броја примерака, не желе да штампају. Због тога се поједини предмети и даље уче из књига објављених у СФРЈ. За овај фонд издавачи ће имати обавезу да уплаћују два одсто својих прихода. И раније је постојала таква обавеза, али годинама није поштована. Додатна средства за овај фонд биће обезбеђена из буџета. Издавачи који не буду објављивали нискотиражне уџбенике, а обавезали су се на то, или они који не буду уплаћивали новац у фонд, биће кажњени.