НА Мишелуку, на сремској страни Новог Сада и на месту некадашње ТВ Нови Сад, срушене у НАТО бомбардовању 1999. године, данас је започета изградња нове зграде Радио-телевизије Војводине. За годину и по, када нова зграда буде завршена, ова медијска кућа, која је у међувремену прерасла у покрајински јавни сервис, поново ће бити на истој адреси.

Камен темељац положили су председник Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, министар културе Владан Вукосављевић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и генерални директор РТВ Миодраг Копривица. Вучић је истакао да је рушење те зграде од стране НАТО био чин погрешне политике, која је "бомбама и ракетама одговорила на професију".

- Данас стављамо камен темељац, новом, велелепном здању РТВ, то је много више од само још једног почетка радова на бројним градилиштима у Србији - казао је председник и нагласио да смо, суочени са рушевинама, супротно нашој природи склоној оплакивању, почели смо да градимо и да стварамо тамо где други руше.

ПОМОЋ МАТИЦИ ВУЧИЋ је подсетио да ће ускоро бити готови и радови на Жежељевом мосту на Дунаву у Новом Саду као и да ће у енциклопедистику Матице српске бити уложено 150 милиона динара. За неколико дана истоветна сума биће усмерена и у обнову фасада Новог Сада, европске претсонице културе.

Председник Србије додао је да ће нова зграда РТВ бити на понос не само грађанима Новог Сада него целе нације, те да у Србији има много уништених места, не само од стране НАТО, већ и свих оних који су дошли после њих и "нису знали шта ће са овом земљом и народом, осим да отму и последњу мрву са стола".

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да ће нова зграда РТВ бити најмодернија у овом делу Европе и да ће запослени у овој медијској кући имати најбоље могуће услове за рад. Мировић је нарочито истакао заједнички рад на овом пројекту републичке и покрајинске владе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Temeljac za novu zgradu RTV ove godine

Председник војвођанског парламента Иштван Пастор истакао је да је постављен камен темељац за РТВ 21. века, док је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у емотивном обраћању рекао да 18 година после НАТО бомби скидамо један ожиљак са нашег лица, иако онај на срцу остаје, те да "исправљамо историјску неправду, данас градимо а не рушимо, стварамо а не разарамо".

Генерални директор РТВ Миодраг Копривица истакао је да је дан када је положен камен темељац историјски датум за РТВ, која 72 године емитује радијски и 42 године ТВ програм. Копривица је такође рекао да РТВ емитује програм на 15 језика и није само медијска кућа, него културна вертикала у Војводини, која баштини начин живота у Покрајини.

Када средином 2019. буде завршена, нова зграда РТВ простираће се на 17.530 квадрата, а укупна вредност инвестиције износиће око 2,6 милијарди динара.

ПРОСЛАВА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА - У БЕОГРАДУ

- НЕМА значајнијег датума од онога када су се на Великој народној скупштини у Новом Саду 25. новембра 1918. делови данашње Војводине присајединили Србији и зато ће завршна прослава тог датума бити уприличена наредне године у београдској "Арени" - поручио је Вучић, који се то договорио данас са руководством АП Војводине на челу са Игором Мировићем.- Стогодишњицу присаједињења славићемо достојанствено и свечано у Београду. На тај начин ћемо показати колико наше заједништво не може ничим да се сруши и колико поштујемо и волимо све оне који живе у вишенационалној Војводини: Мађаре, Словаке, Русине, Буњевце, Хрвате и све оне који живе у миру и ову земљу доживљавају као домовину.