У ШКОЛИ у Аранђеловцу, у којој се догодио последњи случај вршњачког насиља, психолог је радио само 20 одсто радног времена. Претходни сазив Министарства просвете неоправдано је смањио број педагога и психолога у школама. Недопустиво је да се на томе штеди. Зато ћемо наћи начин да уштедимо на другим стварима, а да примимо нове људе и појачамо психолошко-педагошке службе у школама.

Ово су неке од мера за смањење насиља у школама, које, за “Новости”, најављује Младен Шарчевић, министар просвете. Он каже да ће наредних дана бити формиран министарски тим који ће се бавити проблемом насиља у школама и у коме ће, осим Министарства просвете, учествовати и представници министарстава правде, унутрашњих послова и рада, запошљавања и социјалне политике.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Moj sin ne spava zbog batina

- Овај проблем је огроман и не може просвета сама да га реши. Потребна нам је помоћ других ресора и због превентивног деловања - каже министар Шарчевић. - Много ћемо радити на превенцији, да се случајеви попут овог из Аранђеловца не понове. За то је важно да се, осим институција, укључе и родитељи. Нови кровни просветни закон предвиђа много строже казне за родитеље, које достижу и 100.000 динара. Променили смо шест просветних закона и мењамо још четири да бисмо имали ефикаснији систем, да имамо већу контролу над оним што се дешава у школама, да можемо да сменимо директоре који не раде свој посао како треба.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Učenicima koji su tukli drugaricu u Aranđelovcu preti vaspitni nalog

ДИРЕКТОР У РАКОВИЦИ ШАМАРАО УЧЕНИКА? - ВЕЋ две недеље испитујемо случај директора једне школе у Раковици. Постоји пријава да је ошамарио ученика, а сада проверавамо и то, али и да ли је било таквих случајева у прошлости истог директора. Ако јесте, наравно да такав човек не може да остане у школи, па ћемо га одмах сменити - изричит је Шарчевић.

Министар каже да је у току израда 59 правилника који треба да омогуће примену нових просветних закона, а да је један од тих правилника и о друштвено-корисном и хуманитарном раду ученика. То ће бити једна од казнених мера за ђаке који направе дисциплинске прекршаје, који буду уништавали школску имовину, дискриминисали и злостављали друге ученике или наставнике...

- То ће више бити васпитна мера него казна. Ништа лоше нема у томе ако ученик, кроз Покрет горана, који такође хоћемо да вратимо у школе, дође викендом и засади дрво - објашњава Шарчевић.

Министар објашњава да ће, као и ученици и њихови родитељи, строже бити кажњавани и директори школа који заташкавају случајеве насиља, као и они који не предузимају потребне мере када се насиље у школи већ догоди.

- Нема више гурања ствари под тепих и прећуткивања догађаја. Сваки вид насиља директор је дужан да истог дана пријави школској управи и инспекцији, која одмах излази на терен. О томе се обавештавају и полиција и тужилаштво, ако је реч о озбиљнијем прекршају - наглашава министар просвете.