СВИМ активностима око утврђивања истине о последицама бомбардовања 1999. године на животну средину и људе, коју је покренуло више од 100 стручњака, од физикохемичара до лекара, руководиће Горан Триван, министар заштите животне средине. То је заправо и први институционални корак после више од годину дана јавне кампање о последицама бомбардовања, договорен на првом састанку министара у Влади са представницима Иницијативног одбора за утврђивање истине о последицама НАТО агресије.

Министри здравља, заштите животне средине и одбране, Златибор Лончар, Горан Триван и Александар Вулин, разговарали су са седморо представника Иницијативног одбора после подршке коју је њихов предлог да се формирају координационо тело и национална лабораторија за испитавање последице бомбардовања 1999. године, добио из кабинета председника Александра Вучића.

Следећи корак је усаглашавање методологија добијања података о стању животне средине и здравственим последицама, да би се у националну стратегију очувања здравља и животне средина уврстило одређивање дуготрајних последица НАТО бомбардовања.

Члан Одбора САНУ "Човек и животна средина" и научни саветник др Зорка Вукмировић, једна од покретача формирања Иницијативе, каже за "Новости" да је за стручњаке окупљене око ове идеје, на првом месту оснивање Националне лабораторије:

- Мора да се утврде да ли још постоје трагови загађујућих материја у животној средини на местима где је било највише разорених великих индустријских објеката, као и на местима дејствовања муницијом са осиромашеним уранијумом. У састав Националне лабораторије треба да уђу лабораторије и агенције, у чијим надлежностима су заштита природних ресурса, животне средине и здравља.

Тако би се избегло дуплирање програма, оптимално коришћење опреме и кадра, као и централизовано снабдевање. Средства би се обезбеђивала из буџета.

- У рад лабораторије би био укључен Центар за анализу података и проверу статистичких модела за утврђивање последица бомбардовања по здравље - говори др Вукмировић. - Овај Центар би био у повратној спрези са установама које воде евиденције о здравственом стању домицилног становништва.

У периоду сакупљања валидних података о радиолошком и хемијском загађењу пореклом од НАТО бомардовања, према речима др Вукмировић, сарадници Центра би са сарадницима специјализованих установа развили методологију анализе атипичних случајева малигних и аутоимуних болести, као и методологију систематских прегледа омладине и деце за утврђивање ендокриних поремећаја, какав је рецимо гојазност, и неправилног развоја репродуктивних органа.


ИСТРАЖИВАЊЕ, ПА САНИРАЊЕ ПОСЛЕДИЦА

- УКЉУЧИЋЕМО се и помоћи да се кроз егзактна истраживања утврди шта се заправо догађало после 1999. и да видимо које мере могу да се предузму да се санирају последице, ако се утврди да их је било - рекао је министар Триван. - Грађани имају право на тачну информацију о квалитету и условима животне средине и снажно смо опредељени да се ова истина сазна. Основни циљ је да се заштите грађани и да, ако има последица, видимо шта нам је чинити у наредним деценијама.