Међу предлозима за промену Устава Србије које се тичу правосуђа нашла се и потпуно нова идеја према којој би се надлежност тужилаштва проширила на заштиту права грађана, односно контролу рада законитости државних органа.

Удружење тужилаца Србије, Јуком и Београдски центар за људска права, у свом предлогу за измену Устава, дали су и ово решење којим би се проширила овлашћења тужилаштва у смеру заштите људских права и слобода грађана од самовоље државних органа, прецизирао је за Тањуг Ненад Стефановић из УТС-а.

"На тај начин би тужилаштво добило нову заштитну улогу у нашем правном поретку где би могло да интервенише уколико дође до угрожавања грађанских слобода и права", навео је Стефановић истичући да ова улога није непознаница у европским земљама.

На пример, у Португалу тужилаштво има заштитну улогу у области радног права и права запослених, напоменуо је он.

Према његовим речима, у садашењм правном поретку Србије тужилаштво већ има превентивну улогу у спречавању насиља у породици јер ту нема извршилаца кривичних већ могућих учинилаца па се тужилаштво јавља као контролни орган рада полиције код одређивања хитних мера.

"И у овом предложеном решењу тужилаштво би вратило заштиту законитости рада државних органа", појаснио је он.

Иако сада имамо заштиника грађана, улога тужилаштва би била другачија од његове.

Наиме, тужилаштво би се појављивало у својству пуномоћника грађана у поступцима где је дошло до кршења људских права, као што се већ сада дешава у неким поступцима ради заштите малолетника, указао је Стефановић.