ФАКУЛТЕТИ ће до краја године почети да отпуштају службенике, али и професоре, како би поступили по Одлуци владе о максималном броју запослених у јавном сектору, која је донета 20. јуна. На Универзитету у Београду највише ће страдати Медицински факултет који треба да смањи број чак за 250 запослених! Правни факултет мораће да се захвали на сарадњи 25 сарадника, а Учитељски да платну листу скрати за 27 имена радника на неодређено време.

Факултет ветеринарске медицине остаће без 33 сарадника, Филолошки без 48, а Шумарски без 32! Већина државних факултета, према одлуци владе објављеној у "Службеном гласнику" 23. јуна, мораће да се одрекне дела запослених, а на Универзитету у Београду засад могу да буду спокојни Факултет организационих наука, Електротехнички, Стоматолошки, Факултет политичких наука, Факултет спорта и физичког васпитања, Грађевински факултет...

На универзитету кажу да би спровођење ове одлуке угрозило рад високошколских институција.

- Основни проблем је што наш факултет и с постојећим бројем запослених једва излази на крај са свим обавезама. Имамо укупно 8.000 активних студената и 195 запослених, који чине и наставно и ненаставно особље, а одлучено је да број морамо да смањимо на 170 - каже за "Новости" проф. др Сима Аврамовић, декан Правног факултета у Београду. - Са смањеним бројем наставника нећемо више испуњавати постојеће стандарде за акредитацију, а већ наредне године чека нас нови циклус акредитације.

Проф. Аврамовић најављује да ће на Ректорском колегијуму покренути ово питање, како би универзитет заузео јединствен став о заједничком проблему.

Највећа "сеча" мораће да уследи на Медицинском факултету, који треба да се одрекне 250 од укупно 1.291 запосленог, колико их сада има. Иако је број њихових наставника веома велики, њихово постојање је, кажу, оправдано због специфичности наставе медицине, која се изводи на великом броју клиника и са великим бројем предмета.

- Још нисмо анализирали последице овакве одлуке, али ћемо се у наредном периоду посветити том питању. Требало би размотрити колико је овакав модел одређивања максималног броја запослених у високом образовању оправдан, због свих специфичности наставе - каже за, "Новости", проф. др Небојша Лалић, декан Медицинског факултета.

"Сеча" очекује и остале државне универзитете, па ће сарадника морати да се одрекну правни, економски, филолошки, уметнички и многи други факултети.

ПОЈАЧАЊЕ

ПОВЕЋАЊЕ броја сарадника добиће администрација у Ректорату Универзитета у Београду и то са 105 на 114 запослених. Изузетак међу факултетима је Биолошки, који има право да повећа број са 205 на 225 радника на неодређено време.