КРУШЕВАЦ-ЛИТУРГИЈОМ у Цркви Лазарица почело је обележавање Видовдана у Крушевцу. У славу Дана светог великомученика кнеза Лазара и светих косовских мученика централним градским улицама повела се свечана литија предвођена свештенством Епархије Крушевачке.

Посебно место у литији имао је кивот кнеза Лазара, који су по традицији, носили официри Војске Србије, а поред икона значајних светитеља, вијорили су се и барјаци са заставама. Испред Споменика косовских јунака на истоменом тргу служен је помен Косовским јунацима пострадалима за земљу и веру од Косовског боја до данас. У подне, председник Републике Србије, Александар Вучић, предводи државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом 628.годишњице од боја на Косову.

МИ СМО СВОЈУ СЛОБОДУ ОСВОЈИЛИ, А НЕ ДОБИЛИ ОД ВЕЛИКИХ СИЛА

Две највеће вредности, независност и слобода Србије и њених грађана, морамо да бранимо и чувамо, јер смо ми своју слободу освојили, а не добили од великих сила, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Председник је на обележавању 628. година од битке на Косову пољу рекао да због неслоге, Србију ни пораз, ни победа у Косовском боју 1389. нису могли да спасу од надирућих Турака.

Како је истакао, у Србији сукоб се догодио много пре Косовске битке, где су се великаши поделили и почели да гложе.

*
Kivot kneza Lazara


Због те неслоге, како је рекао, Србија није могла да се брани, била је распарчана и разједињена и у наредних 50 година пала је у руке Турака.

"И то је основна лекција коју нам сваки Видовдан саопштава, а ми је не памтимо", рекао је српски председник и додао:

"Зато никада више не смемо да се делимо, јер једну Србију имамо и морамо да је чувамо целу и целовиту, да будемо заједно, сложни и јединствени у томе", нагласио је Вучић.

*
Litija Vidovdan u Krusevcu


Он је истакао да данашњи Видовдан мора да постане дан када ћемо кренути да учимо о себи, ко смо, одакле смо, да ли смо били само жртве или смо и ми негде погрешили.

"Ми Срби имали смо много кључних Видовдадна, и сваки је говорио о нама, и добро и лоше. На Видовдан се увек све видело, најбоље и најјасније, и на Видовдан 1914. када је Гаврило Принцип пуцњима и личним страдањем показао разлику између великих, али не по броју, већ по љубави према слободи, и оних других који за слободу не маре", истакао је Вучић.

Он је рекао да треба да бринемо о нашој будућности, али не на небу, већ на земљи.

*
Litija Vidovdan u Krusevcu


"Када то урадимо, знаћемо да је Лазар био храбар државних, свестан надируће турске опасности, који погинуо не зато што се борио за небеско царство, већ за своју лепу Србију", рекао је Вучић.* Pomen kod Spomenika kosovskih junaka / Litije Crkva Lazarica / Liturgija Crkva Lazarica

* Помен код Споменика Косовских јунака

СЕЋАЊЕ НА КОСОВСКЕ ЈУНАКЕ У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ

Видовдан, спомен на Кнеза Лазара, Бој на Косову и погинуле српске јунаке, обележен је данас у свим општинама Поморавског округа, а најсвечаније је било у средњовековном манастиру Раваница код Ћуприје,

Манастир Раваница је задужбина кнеза Лазара, где почивају његове мошти, а манастирска црква "Вазнесење Господње", у којој је саркофаг са моштима кнеза Лазара, била је мала да прими све вернике и људе који су желели да се поклоне и целивају саркофаг.

Паратстос у цркви је служио владика браничевски Игњатије (Мидић) са свештенством Цхуприје а свецаности су присустовали и челници општине Цхуприја са председником општине Нинославом Ерићем на челу.

Лазареве мошти у манастирској цркви у Раваници се налазе од 1989.године.

Литургија у Јагодини одржана је у Саборној цркви "Светих апостола Патра и Павла" а у Јагодини на Скверу омладине одржан је парастос испред Споменка погинулима у свим српским ратовима.

Свечано је било и у манастиру Јошаница код Јагодине где се, по народном предању у манастирској цркви "Свети Никола", кнез Лазар венчао са кнегињом Милицом, али и у манастиру Манасије код Деспотовца, задужбини деспота Стефана Лазаревица, сина кнеза Лазара.

На зидинама Манасије, изнад главног улаза, виори се српска застава из тог времена.

У порти манастира Раваница Витешка група "Свибор" демонстрирала је ратне вештине из времена Боја на Косову. Сликари су сликали на тему Светог кнеза Лазра и Боја на Косову.

У оквиру Културно уметничког програма, на импровизираној позорници у порти манастира изведен је игроказ "Лазару Везеница". Наступио је и воклани дует Браћа Теофиловић, КУД "Железничар", а свечаност ће завршиоти вецерас "Видовданским колом" у кога ће се ухватити сви присутни.