КЛИНИЧКО-болнички центар "Др Драгиша Мишовић" сваког дана може да очекује нову најаву извршитеља за попис имовине по извршној пресуди да "Мишовић" Симониди Танасијевић (76) за плац од 12 ари, који деценијама није у поседу болнице, исплати 116 милиона динара. Како сазнају "Новости", рок за вансудско постизање споразума, којим се болници изашло у сусрет да се још једном покуша са налажењем решења у интересу обе стране, истекао је, и сад се поново наставља поступак спровођења решења о извршењу Првог основног суда у Београду. Активирана је, међутим, према сазнањима "Новости", и жалба "Мишовића", која је "дуго стајала у фиоци", па се у болници надају да ће то обуставити извршење по пресуди.

Неда Петровић, саветник за односе с јавношћу у Комори извршитеља, потврдила је за "Новости" да се поступак извршења наставља:

- С обзиром на то да извршни дужник није изашао са предлогом за мирно решавање спора, поступак извршења биће настављен према законским одредбама. Јавни извршитељ ће предузети све неопходне радње у следећој фази поступка, а унапред не можемо одговорити на питање у вези са термином извршења, с обзиром да ту информацију у овом тренутку немамо.

Претходна посета извршитеља била је најављена за 22. мај, а онда на молбу "Мишовића" - отказана. Болници је дат рок да предложи начин за измирење обавеза према наследници плаца у Кроштатској улици 5, који је држава 1960. године експроприсала, а Општина Савски венац га три године касније продала болници на Дедињу. Плац је касније продат Дому часних сестара, а оне су га 1992. године продале предузећу "Колинг" које је већ пет година у стечају.

И управо овде, како сазнајемо, лежи одговор на питање како је могуће да стари власници дуг намирују од болнице, ако плац одавно није у њеном власништву. Болница, наиме, није смела да прода земљиште јер је била само његов корисник, али не и власник. Самим тим, тај посао је правно непостојећи и она је једини дужник по извршној судској пресуди.

Против пресуде Првог основног суда, КБЦ "Мишовић", који је већ годину дана у блокади, јер је са рачуна болнице у корист госпоће Симониде тада скинуто три милиона динара, поднео је жалбу Вишем суду. Професор Радисав Шћепановић, директор болнице, рекао је недавно да се нада да ће она убрзо бити размотрена и позитивно решена у корист КБЦ "Мишовић". Уколико се то не догоди, обавезе, рекао је Шћепановић, прелазе на оснивача, односно Владу Србије.

- Пред судом се воде два независна поступка везана за спорни плац који деценијама није у власништву КБЦ "Мишовић" - незванично нам је речено у Министарству здравља. - Један поступак је наставак извршења по пресуди, а други решавање по жалби КБЦ. Ако решење по жалби буде у корист "Мишовића", стичу се услови да се извршење по пресуди обустави.

Немања Аћимовић, адвокат и братанац госпође Симониде, иначе педијатра у пензији, остао је доследан у одлуци да не даје изјаве за медије, па у понедељак није хтео ни да говори о новим околностима у овом поступку.

Наследница плаца потврдила нам је да се поступак за извршење наставља, али да детаљне информације тек очекује од свог адвоката и братанца, којег неколико дана није видела, "јер је он у гужви и око селидбе":

- Ухватио ме ишијас, чекам да Немања дође са свим новим детаљима. Сва овлашћења сам пренела на њега.

Пред Ускрс госпођа Симонида је за "Новости" изјавила да не жели више никакав новац од "Мишовића" и да је спремна да се одрекне суме коју је суд одредио као надокнаду за плац који је наследила од стрица.

- Донела сам одлуку: нека они мени све што ми припада уплате на рачун, а ја ћу да дајем онима којима је потребно - рекла нам је госпођа Симонида. - Има толико деце и одраслих којима су потребне хитне операције у иностранству.


ПРВО ПОПИС

ПО закону може да се плени сва покретна имовина болнице, што укључује и скенер, ултразвучне и остале дијагностичке апарате, санитет... Извршитељи би, према плану, за почетак, ако до тога дође, прво пописали и обележили опрему, а болница би до нове одлуке могла да је користи.