Чак 11 одсто родитеља нагласило је да су њихова деца путем интернета долазила у контакт са непознатим људима, а 30 одсто њих рекло да су њихова деца била изложена неким непримереним садржајима на интернету, резултати су кампање "ИТ караван 02" Министарства трговине, туризма и телекомуникација.


Такође, 11 одсто деце било је жртва вршњачког насиља, а само 17 одсто родитеља сматра да поседује дигиталне компетенције које им омогућују да на неки начин заштите своје дете, или примене мере заштите.


Најважнија порука током "ИТ каравана" била је да деца треба да се понашају у вирутелном свету исто онако опрезно, колико би се понашали у реалном животу и као што не би на улици вероватно разговарали са непознатима, тако не треба да размењују информације и фотографије са непознатима на друштвеним мрежама.


Како је нагласила државни секретар Министарства трговине Татјана Матић, презентујући резултате кампање њеног министарства, потребна је континуирана едукација деце, са сталним указивањем на опасности којима су изложени, али, такође, неопходна је и едукација и родитеља и наставника, како би могли да их контролишу, јер, врло често, деца су информатички много писменија од родитеља и наставника.


"Ове године ИТ караван био је у 13 градова, велики број деце је прошао, скоро 6.000, у 17 основних школа које су биле укључене у кампању, а 90 наставника имали прилике да учетвују", рекла је Матић, наводећи да је идеја о безбедности деце на интернету и неопходности едукације настала 2010. од кампање "Кликни безбедно".


У међувремену, сматра Матић, много тога се променило, опасности на интернету постале су бројне и свакодневне, тако да је држава решила да се на институцонални начин избори са тим проблемом.


Најављујући нови ИТ караван за следећу годину, Матић каже да је до сада првенствено тај караван био усмерен на децу, којима је жеља показати да опасности постоје, а да ће нови караван, поред деце, бити посвећен и родитељима, који, како истиче, имају огромну потребу да се информишу и да сазнају на које начине могу да заштите дете од опасности.


Главни полицијски инспектор Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Татјана Ђурашковић нагласила је да су, током ИТ каравана, полицијски службеници презентовали деци опасности којима су изложени приликом коришћења интернета, друштвених мрежа, а да је акценат стављен на начин комуницирања посебно преко "Фејсбука" и "Инстаграма", које су, како каже, најзаступљеније мреже међу нашом децом.


"Деци су дати корисни савети како да безбедно користе интернет, друштвене мреже, као и на који начин, уколико дође до проблема, како га препознати и коме се обратити, а предочено им је до каквих проблема може доћи ако објаве своје фотографије, када комуницирају са непознатим људима и кроз практичне примере из свакодневне полицијске праксе, показано им је како могу постати жртве", рекла је Ђурашковић.


Управо ти примери из полицијске праксе, наводи Ђурашковић, деци су били најинтересантнији, а она су показала да знају потенцијалне опасности, али и да нису била свесна реалних опасности којима су били изложени у комуникацији са непознатим људима на интернету.


"Потребна је континуирана едукација деце, са сталним указивањем на опасности којима су изложени. Али, потребно је едуковати и родитеље и наставнике, како би могли да их контролишу, јер, врло често, деца су информатички много писменија од родитеља и наставника", рекла је Ђурашковић.


Министарство трговине, туризма и телекомуникација спровело је кампању "ИТ караван 02" од 12. априла до 25. маја ове године и презентацијама о заштити од дигиталног насиља и других облика злоупотребе деце на интернету присуствовало је око 5.500 ученика и око 90 наставника из 17 основних школа из Новог Пазара, Пирота, Ниша, Зајечара, Краљева, Ужица, Чачка, Ваљева, Крагујевца, Суботице, Новог Сада, Панчева и Сомбора.


Део кампање реализован је на градским трговима, где су грађанима промовисани програми за развој информационог друштва


Апострофираних пет лоших страна интернета за децу су- вребање од стране предатора који се лажно представљају и привлаче децу тако што наводно деле са њима иста интересовања и потребе, изложеност нетачним, непримереним и штетним садржајима, злоупотреба података, нарушавање приватности и ширење мржњи и увреда, изолованост од стварног света, зависност од интернета.


ИТ караван подржали су Министарство просвете, организација "Save the children", "Мајкрософт", Фондација Тијана Јурић, удружење "Едулаб", Истраживачка станица Петница.