НЕКАДАШЊИ командант Горске гарде Југословенске војске у отаџбини за време Другог светског рата, Никола Калабић, рехабилитован је и сада се сматра неосуђиваном особом. Решење о рехабилитацији донео је др Драган Обрадовић, судија Вишег суда у Ваљеву, а против њега се може у року од 30 дана изјавити жалба Апелационом суду у Београду.

Решењем суда, ништавом се сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата, које се односе на Николу Калабића, донете од марта до септембра 1945. Такође, и четири одлуке Земаљске комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата, донете од априла до октобра исте године, а такође се односе на Калабића. Ништавим се сматрају и све правне последице свих одлука.

И решење Среског суда у Мионици, од 11. септембра 1946. године сматра се ништавим, којим је Калабићу конфискована сва имовина. Решење о рехабилитацији има 36 страница, а захтев за покретање поступка пре пет година поднела је Весна Драгојевић из Ваљева, унука Николе Калабића. У међувремену, вратила је породично презиме и сада се презива Калабић.

- Била сам чврсто убеђена да ће мој деда бити рехабилитован и то се најзад, после пет година поступка, догодило, са његовог имена скинута је љага коју су му приписали комунисти - каже Весна Калабић. - Никола није био ратни злочинац, народни непријатељ, нити је издао Дражу Михаиловића, што је била гнусна измишљотина комунистичких власти. Никола је био веран краљу и свом команданту. Како је, уосталом могао да га изда, кад је погинуо пре хватања Драже. Ни у сну Никола не би сарађивао с комунистима, који су убили његовог петнаестогодишњег сина Милана!

ТРАЖИЋЕ ПОВРАЋАЈ ЗЕМЉЕ - ЗА успомену, од Николе остали су само златан џепни сат, неколико пожутелих фотографија, те кокарда - каже Весна.
- Све то нађено је код пећине где је убијен. Поступак рехабилитације мог деде покренула сам и због реституције, јер намеравам да породици вратим 1,3 хектара плаца на Дивчибарама, који је Николино власништво. Иако нема пресуде да је деда проглашен за ратног злочинца, државног непријатеља, плац је био одузет...

Калабић, родом из Дервенте у БиХ, супругу Борку, Ваљевку, упознао је када су заједно студирали геодезију у Београду. Био је управник катастра у Ваљеву пре рата, а по распаду Југославије, на Букуљи се 1941. придружио четницима Косте Пећанца, али га је убрзо напустио због сарадње с Миланом Недићем. У лето те године на Равној гори се прикључио Дражи Михаиловићу, а убрзо је постао командант Горске гарде краљевске војске у отаџбини. По званичној верзији, Калабић је пошто га је Озна ухапсила издао Дражу, који је 1946. године пронађен код Вишеграда, осуђен на смрт и стрељан.

О томе како је скончао Калабић, деценијама колају разне верзије. По једној, убијен је негде у Војводини, где је живео пошто га је власт поштедела због издаје Драже. Било је тврдњи да су, одмах пошто је Дража ухапшен, агенти Озне Калабића задавили у стану у Косовској улици у Београду, где је био у кућном притвору...

- У поступку пред Основним судом у Ваљеву мој деда је званично проглашен мртвим, баш на 65-годишњицу његове погибије - каже Весна. - Суду сам доставила изјаву Мијаила Даниловића, пензионисаног свештеника из Горњег Милановца, да је Никола убијен на Богојављење 1946. године у пећини у кањону реке Градац, у близини Ваљева, где се са групом најоданијих четника крио од потере Озне. Када је покушао да се пробије из обруча, пао је покошен рафалом.

Драгана Марковић, виши јавни тужилац у Ваљеву, била је против рехабилитације, јер је Калабић, одлукама Државне комисије проглашен за ратног злочинца.

Весна Калабић Фото Б. Пузовић
РЕАГОВАЊА

СТЕФАНОВИЋ: ОДЛУКА О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ СРАМНА


Потпредседник владе Небојша Стефановић нагласио је вечерас да се не меша у рад судова, али и да лично сматра да је пресуда о рехабилитацији Николе Калабића срамна.


"Једина позитивна ствар у свему је што пресуда још увек није правоснажна", рекао је Стефановић за Тањуг.


ПС: ПРИНЦИПИ

ПОКРЕТ социјалиста (ПС) саопштио је да не може да коментарише пресуде судова док не постану правоснажне, али и поновио свој принципијелни став да се одлучно противи рехабилитацији сарадника окупатора.

- Како да стојимо на Црвеном тргу и рехабилитујемо оне који су били против Црвене армије? Како да славимо победу у Другом светском рату ако рехабилитујемо поражене? - питају се у саопштењу.

СДПС: ЗЛОЧИНАЦ

СОЦИЈАЛДЕМОКРАТСКА партија Србије саопштила је да изражава чуђење поводом данашње одлуке суда да рехабилитује "ратног злочинца, четничког команданта и сарадника окупатора" Николу Калабића. Они наводе да оваква судска одлука представља покушај ревизије историјиских чињеница, на основу којих је недвосмислено утврђено да је Калабић, као један од највиђенијих четничких команданата, директно одговоран за злочине над цивилима у смедеревском, аранђеловачком и космајском крају током 1943. и 1944. године, као и другим крајевима бивше Југославије.

ЛСВ: САРАДНИК

ЛИГА социјалдемократа Војводине најоштрије је осудила рехабилитацију Николе Калабића.

- Историографски доказани колаборациониста, Никола Калабић је као командант четничке тзв. Горске гарде био познат по репресији и терору над цивилним становништвом у окупираној Србији - пише у саопштењу генералног секретара ЛСВ Бојана Костреша.