ПРЕДЛОГ уредбе према којој би сва научна истраживања финансирана из иностранства морала да добију сагласност Министарства одбране, о чему су "Новости" јуче писале - повучен је! На састанку с представницима Националног конвента о ЕУ, који је први и обелоданио спорне одредбе документа, министар одбране Зоран Ђорђевић договорио се да ће заједнички радити на усавршавању Уредбе, пре него што она оде у Владу на усвајање.

У Министарству одбране кажу да су се саговорници сагласили да постоји потреба да се наведене научне области додатно нормативно уреде.

- Дао сам задатак својим сарадницима да узму у обзир ставове представника цивилног друштва. Покушаћемо да пронађемо решење које ће бити у најбољем интересу за нашу државу, научноистраживачку заједницу и грађанe - нагласио је министар Ђорђевић.

Из Министарства саопштавају да је координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић истакла да је уверена да ће Министарство одбране и убудуће препознавати и уважавати ставове невладиног сектора и да ће се, као и до сада, аргументованим дијалогом долазити до квалитетних резултата.

Према речима Милана Антонијевића из ЈУКОМ-а, договор са Министарством одбране је позитиван помак, јер је потребно да се првенствено размишља о научној заједници, о пројектима који се спроводе и у оквиру ЕУ.

- Договорено је да се у овом тренутку не иде на усвајање те уредбе, већ да се у даљим консултацијама, и са цивилним друштвом и са научном заједницом, то питање на другачији начин реши, односно да се у мери у којој је то неопходно штите државни интереси, али да се у много већој мери говори о томе да се слобода изражавања, слобода аутономије универзитета и нека друга права која могу бити угрожена том уредбом не крше на тај начин - оценио је Антонијевић.

ТРЕЋИНА ПРОЈЕКАТА

ТЕКСТ уредбе предвиђао је да сви научници који на пројекту имају и странце или су финансирани из међународних извора морају да добију сагласност Министарства одбране, а све у циљу безбедности земље. Научници су се, међутим, одмах побунили, јер је текст предвиђао готово све науче области - од физике, преко медицине, до социологије. Од свих научних пројеката у нашој земљи, чак 35 одсто је финансирано из иностранства.