НАЈМОЋНИЈИ људи света били су и јесу масони. У срцу сваке земље слободни зидари су ти који покрећу ствари, промене. Чланови обедијенције налазе се широм планете у врху власти, као председници држава, министри, високопозиционирани људи у институцијама у којима се доносе важне одлуке. У прилог томе говори и чињеница да је готово половина председника Француске била из редова масона!

Овако, ексклузивно за “Новости”, говори Филип Шарјел, велики мајстор Велике ложе Француске, који у Београду присуствује, првом, Иницијацијском сусрету масона из централне Европе. Наш саговорник нам открива да је скуп окупио стотинак слободних зидара из Грчке, Мађарске, Словеније, Румуније и Бугарске, али и велике мајсторе из Италије и Русије.

- Наша друштва се залажу за мир и толеранцију, па одлуке не утичу директно на државне политике. Ипак, наши чланови су високопозиционирани људи, у највишим нивоима власти и државним институцијама. У позицији су да “прогурају” жељене законе и утичу на стање у друштву. Бројни су такви примери кроз историју. Тако, на пример, није тајна да до сусрета египатског председника Анвара ел Садата и председника Владе Израела Менахема Бегина седамдесетих година, после чега је убрзо уследило примирје између ове две земље, не би ни дошло да нису били чланови масонске ложе.

* Зашто сте одабрали баш Србију за место одржавања првих иницијацијских сусрета?

- Када смо оснивали Уједињену ложу Европе, Србија је била прва земља Источне Европе која је желела да буде чланица Конфедерације. Зато смо данас овде. Српска ложа је цењена и има веома добру међународну сарадњу са масонима из целог света. Иначе, сарадња Велике ложе Француске и Велике националне ложе Србије (ВНЛС) траје дуже од 20 година. Циљ свега је универзализам, у смислу рада на вредностима. Тада свет постаје бољи, праведнији. Зато су сва браћа забринута због тренутне ситуације, односно јачања екстремне деснице у земљама Европе и фашизма.

ЗНАЧАЈ МАСОНЕРИЈЕ У ЕВРОПИ Масоне из Европе угостили су домаћини, мајстори из Велике националне ложе Србије, на челу са старешином Драгославом Павловићем. Ова ложа наставља традицију Велике ложе Србије основане 1912, године када је основан и Врховни савет Србије. Тада је Ђорђе Вајферт почео да окупља све српске масонске организације које су радиле под покровитељством страних ложа. Иначе, на овом великом скупу у Београду било је речи о значају симбола у масонерији, шкотском обреду, алатима које слободни зидари користе у храму. Свака од земаља учесница представиће и радове о духовности и хуманизму.

* Какав је данас утицај масона у свету?

- Слободни зидари доприносе миру. Идеја је да се пробуди савест код људи, али и свест о потреби да буду толерантнији... спремни да прихвате друге, оне који су другачији од њих. Управо зато би хришћани требало да граде добре односе са муслиманима.

* Колико утицај француских мајстора може да помогне да се чује истина о ратовима деведесетих у бившој Југославији?

- А шта је истина? (пита Шарјел слежући раменима).

* Обичан свет када чује реч масон помисли на нешто тајно, мистично. Шта се крије иза масонерије?

- За разлику од Србије, слободно зидарство се у Француској промовише, а на бројним скуповима представља се рад наших организација. Ипак, имамо своје тајне. Три, да будем прецизан. Прва је тајна припадности, пошто имена масона не смеју да се откривају. Да би се заштитили од прогона, попут оних током Другог светског рата, припадност ложи остаје скривена. Друга тајна тиче се садржаја ритуала и активности којима се бавимо. Потенцијалним и будућим члановима не желимо унапред да откријемо задовољство које причињава сам ритуал иницијације. Под велом остаје и оно доживљено, наше искуство које је врло лично и које не може да се пренесе. Ритуал иницијације је немогуће описати, па то проживљено свако од нас чува само за себе. О томе се не говори ни унутар групе.

* Многи се питају ко су данас познати мајстори, у, рецимо српској или француској ложи?

- Немам права да говоримо о другим масонима, откривам њихов идентитет. Могу само да причам о онима који више нису на овом свету. А таквих је много, од Моцарта, Бетовена, француских револуционара... Слободни зидари су се кроз векове изборили за велике ствари попут Декларације о правима човека и грађанина, коју су сами и написали, до права жена на абортус - подсећа Шарјел.

* Ко и како данас може да постане члан обедијенције?

- Наши чланови потичу из свих слојева друштва, од пекара до политичара. Потребно је да особа сама изрази жељу да постане мајстор и да приступи друштву. Затим, кандидат шаље биографију и мотивационо писмо, као и потврду да није осуђиван. Све то детаљно проверавамо, пошто масон не може да буде неко ко је починио злочин. Потом се раде анкете, браћа разматрају кандидатуру и, напослетку долази до иницијације.

У Београду се окупили слободни зидари из Грчке, Мађарске, Словеније, Румуније, Бугарске, Италије, Русије...

ИСТОРИЈА

Велика ложа Француске иза себе има три века дугу традицију масонерије. Броји око 34.000 људи, подељених у 960 ложа широм земље Гала. У тој обедијенцији, која има 33 нивоа, Шарјел је 34. велики мајстор који се нашао на њеном челу.