ЧЕТВОРО путника на лету ЈУ380 из Београда за Лондон приведено је по слетању на лондонски аеродром “Хитроу”, потврдили су данас у “Ер Србији”. У националној авио-компанији кажу да је полиција изгреднике привела због непримереног понашања и да их је задржала на испитивању. Претпоставља се да су проблематични путници британски држављани пакистанског порекла, а приведени су због узнемиравања и недоличног понашања, које је на тренутке претило да угрози безбедност путника и посаде.

Како за “Новости” прича новинарка агенције Бета Бојана Миловановић, која се данас укрцала на лет за Лондон, ситуација је била веома напета, али је прибраност преовладала. Многи су се уплашили, јер се на небу одигравала права драма, а људима није било јасно које су намере проблематичне “четворке”.

- Преовладала је прибраност појединих путника, али и стјуардеса - прича Миловановићева.

- Само сам желела да коначно слетимо и само о томе размишљала.

ИНЦИДЕНТИ ИНЦИДЕНТИ у авиону нису реткост, а најчешћи узрок за недолично понашање је - алкохол. Пре две године пилот турске компаније “Сан експрес” морао је принудно да спусти авион у Београд, јер су разуздани и пијани путници правили журку у ваздуху на лету из Даблина за Измир. Лане је авион турске авио-компаније “Пегасус” из Истанбула за Рим принудно слетео на аеродром у Сарајеву због пијаних путника који су вербално вређали особље у авиону.

Како објашњава наша саговорница, чланови посаде и туристи прво су осетили дим цигарета. Будући да је у авионима пушење строго забрањено стјуардесе су их у више наврата упозоравале да их угасе, али се они нису обазирали.

Три млађа мушкарца и жена су и после више упозорења путника наставили да пуше. Ситуација током двочасовног лета била је веома напета. Изгредници су се шетали по авиону и премештали са једног на друго место. Путници који нису поштовали правила су се расправљали са осталима. Током свађе, једна девојка, која је касније ухапшена, оптуживала их је за расизам.

Како каже Миловановићева, инцидент су ублажила четири младића који су успели да спрече хулигане да шетају по авиону. Једна од стјуардеса отела је паклу цигарета и упаљач једном од приведених, одузела пасош и издала писано упозорење, а у једном тренутку запретила је и да ће авион принудно слетети.

Када је авион коначно слетео у Лондон, сви путници су замољени да остану на својим седиштима и тада је ушла полиција, ухапсила четворо путника, а од оних путника у задњим редовима, који су им били најближи, узети су искази.