УЧЕНИЦИ основних и средњих школа у Србији у среду ће поново сести у клупе. Распуст се неће више продужавати, одлучило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Овакву одлуку донели су на основу података које су прикупиле школске управе, као и на основу чињенице да је пропуштене часове тешко надокнадити.

Школе су имале обавезу до данас у подне да министарству јаве процену колико ђака ће у среду, због болести, одсуствовати са часова.

- Према расположивим информацијама број оболеле деце је у стагнирању или опадању, с тим што је у Београду и у другим већим центрима значајан пад броја оболелих - кажу у Министарству просвете. - Локалне самоуправе у којима је проглашена ванредна ситуација донеће одлуку о томе да ли има услова да се настави школска година и о тој одлуци обавестиће Министарство.

Школе ће морати да направе план надокнаде часова, али неће моћи да продужавају школску годину. Часови који су изгубљени јуче и данас, јер је распуст продужен за два дана, треба да буду надокнађени радним суботама. План надокнаде мора да одобри Министарство просвете.

- Апелујемо на просветне раднике да имају разумевања и омогуће надокнаду пропуштеног градива деци која су дуже одсуствовала или ће одсуствовати, да их одмах не пропитују и тестирају - поручили су из Министарства просвете.

Ученици ће до 30. јануара ићи на часове, када почиње зимски распуст, а поново ће кренути у школу 13. фебруара. У Војводини није било продужавања распуста, па неће бити ни надокнаде часова. У војвођанским школама, због верских празника по грегоријанском календару, на распусту су од 26. децембра, а у школу крећу у понедељак 16. јануара.