БЕОГРАД - Некадашњи секретар за информације Скупштине СФРЈ и члан Удружења новинара Србије (УНС) Александар Петковић умро је у 91. години у Београду, саопштио је УНС. Петковић је сахрањен данас на Новом гробљу у Београду.

Александар Петковић рођен је 1926. године у Клисури код Беле Паланке. Дипломирао је на Високој новинарско-дипломатској школи, а новинарством је почео да се бави 1945. године.

Радио је у "Младом борцу", био уредник у "Омладинској пруги" и "Омладини" и новинар "Борбе". Први је главни уредник, а касније и директор листа "Младост".

Био је секретар за информације Савезне скупштине, заменик савезног секретара за информације и члан Савезног извршног већа. Члан Савеза новинара Југославије постао је 1947. године. Био је генерални секретар и потпредседник Савеза.

Главни је уредник годишње едиције "Југославија и свет", као и монографија "30 година самоуправљања у Југославији" и "Југославија 1941 -1981". Коаутор је неколико књига "Сусрети у земљи октобра", "Наш млади грађанин", "Зборник народних хероја", "Избори у Југославији", "Добитници награде АВНОЈ". Његова књига "Шта је то Социјалистички савез" преведена је 1965. године на пет светских језика.

Добитник је бројних ордена и признања, међу којима су Орден братства и јединства са златним венцем из 1961. године и Орден Републике са сребрним венцем који је добио 1978. године.