РОК за подношење захтева за рехабилитацију истиче 15. децембра, а од 2006, када је донет први закон који је регулисао судско враћање части и угледа, према оквирним подацима Министарства правде, рехабилитовано је око 6.000 људи широм Србије.

У Министарству кажу да ови подаци нису коначни, будући да многи поступци још трају, као и да им нису сви судови доставили податке, иако је требало.

Највише људи рехабилитовано је пред Вишим судом у Београду. Како наводе у овом суду, до почетка 2010. пред тадашњим Окружним судом у раду су била укупно 823 предмета, од чега 353 усвојена захтева. Од тада до данас у раду је 2.448 предмета, од чега је 1.530 усвојених. У овом тренутку пред Вишим судом има укупно 708 нерешених захтева за рехабилитацију.

Међу рехабилитованима су се нашла и имена чланова краљевске породице: краљице Марије, краља Петра Другог Карађорђевића, престолонаследника Александра, кнеза Павла, кнегиње Јелисавете и кнежева Александра и Николе Карађорђевића, затим команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, али и професора, правника и историчара Слободана Јовановића, глумице Жанке Стокић, адвоката Вељка Губерине и Слободана Суботића, писаца Драгослава Михаиловића и Борислава Пекића, министра краљеве владе Милана Антића, министра Недићеве владе Момчила Јанковића, професора и потписника "Прогласа српском народу" др Лазара Марковића, једног од највећих предратних издавача Анатолија Ивановића...

Међу рехабилитованима има и голооточана, али и комуниста које је "појела" сопствена револуција. Тако је Бранко Хебранг, хрватски научник, публициста и један од синова Андрије и Олге Хебранг, пре две године добио рехабилитационо решење за своју мајку. Олга је осуђена у Београду 1951. године на 12 година строгог затвора због наводне сарадње са усташама за време рата, без права жалбе.

* Краљица Марија Карађорђевић са синовима


Међу онима који још чекају евентуалну рехабилитацију су најпознатији југословенски дисидент Милован Ђилас, али и председник колаборационистичке владе Милан Недић.

Поред осталих законом загарантованих права, као што је право на повраћај имовине, рехабилитовани имају право и на рехабилитационо обештећење. Када је у питању ова година, Министарство правде исплатило је 47.051.085 динара одштете за 244 подносиоца захтева. Од 2014. године, од када се води евиденција, укупно је на име рехабилитационог обештећења исплаћено 141.308.361 динар за 672 људи. Највише је појединачно исплаћено 2.263.500 динара.


СЛУЧАЈ ХЕБРАНГ

ОЛГА Хебранг је рехабилитована по закону из 2011, док је њен муж Андрија рехабилитован по старом закону, још 2009. Андрија је оптуживан за сарадњу са усташама, иако је оквалификован као ибеовац, а веровало се и да је Стаљин у њему видео Титовог наследника. Био је министар привреде у влади ФНРЈ. Ухапшен је 1948. и мучен у Главњачи. Званична верзија била је да се убио, а незванична да је убијен.