СЕКСУАЛНО узнемиравање и прогањање нова су кривична дела о којима ће се посланици изјаснити на седници Скупштине заказаној за 15. новембар, у оквиру измена Кривичног законика (КЗ). Под полно узнемиравање спадају сваки неприличан додир, изјава, дегутантан виц, добацивање или звиждање, са сексуалном конотацијом, на послу, факултету или улици, за које је жена отворено ставила до знања да јој сметају и узнемиравају је. Предвиђена казна за полно узнемиравање може бити до три године затвора.

Изменама КЗ забрањени су и генитално сакаћење (сунећење) жена и присилни брак, а уводи се и седам нових дела из области привредног криминала као што су превара у привреди, злоупотребе поверења у привреди или злоупотребе у поступку приватизације. Теже ће бити санкционисана и сексуална кривична дела код којих су жртве деца. Минимална казна је пет година затвора, са забраном ублажавања казне. Да би се нешто третирало као силовање, неће бити неопходна употреба претње или силе, већ је довољно да се обљуба десила без пристанка жртве.

Посебно су прописана кривична дела одузимање малолетног лица и промена породичног стања, а циљ је боља кривичноправна заштита новорођенчади (да би се избегла евентуална нова афера с несталим бебама).

"ПАКЕТ" ЗАКОНА ОСИМ измена КЗ, на дневном реду Скупштине, у среду, наћи ће се и предлози Закона о спречавању насиља у породици, затим о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и о изменама и допунама Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Нови КЗ предвиђа и оштрије казне за кријумчарење миграната, па је максимална запрећена казна подигнута са 12 на 15 година затвора. Уводи се и ново кривично дело које има циљ да санкционише кршење изречене забране. Према важећем закону, не постоје никакве санкције за кршење одређених забрана, као што је, на пример, забрана приласка. Сада ће онај који прекрши забрану отићи иза решетака.

КЗ предвиђа и измене када је у питању условни отпуст из затвора. У пракси је примећено да је проценат условно отпуштених у поређењу са другим европским земљама, па и са бившом СФРЈ, знатно нижи.

Пооштрене су и казне за кријумчарење, нелегално поседовање, производњу, промет и ношење оружја. Уместо шест месеци, минимална казна убудуће ће бити годину дана, а казне ће ићи до 12 година затвора, у зависности од конкретног дела и количине оружја. На пооштравање казнене политике утицали су повећање броја убистава, случајева породичног насиља и других тешких кривичних дела извршених нелегалним ватреним оружјем, али и благе казне које судови изричу.