СИНДИКАТ лекара и фармацеута Србије ће крајем октобра почети протест јер су незадовољни стањем у здравственом систему Србије. Како кажу, одустали су од штрајка, јер би то највише погодило пацијенте, а то не желе.

Према речима Милице Николић Урошевић из СЛФ, систем се последњих година драматично урушава, јер уместо да надлежни воде здравствену политику, они су увели политику у здравство.

- Најлошији изум садашње политике је именовање в. д директора здравствених установа - каже Николић Урошевић. - Уместо да пацијент буде у центру пажње, он је у центру патње административних процедура. Систем је постао неодржив, одсуство индивидуалне одговорности директора домова здравља и болница има за последицу лошу организацију, недостатак доктора, запошљавање немедицинског кадра и системски мобинг над лекарима.

Љиљана Томашић, из београдског СЛФ, сматра да ускоро грађане Србије неће имати ко да лечи, јер доктори одлазе из земље због понижавајуће малих плата, великог броја пацијената, нехуманих услова рада.