КАПИЈЕ нишког војног аеродрома биле су данас широм отворене за бројне посетиоце “Отвореног дана”. Акцију је организовала 98. ваздухопловна бригада ВС, а на хиљаде посетилаца имали су прилику да виде пригодан летачки програм и најзанимљивије приказе из обуке и свакодневног живота припадника Војске Србије.

Традиционално, за “Отворени дан” у Нишу највише су били заинтересовани основци и средњошколци, а део њих своју будућност види у некој од јединица Војске Србије.

Многи су први пут уживо видели наоружање и технику елитних јединица, уверили се у спремност Војске да се суочи са највећим изазовима у очувању мира.

- Нишлијама смо приказали десантирање падобранаца из хеликоптера XТ-40, приказ оспособљености пилота “газела”, “гама”, борбеног ТиС и приказ ловачко-бомбардерске авијације “орао” - предочила је референт за односе са јавношћу 98. ваздухопловне бригаде, поручник Невена Маринчић.

Пред посетиоцима је било прегршт атрактивних поставки за разгледање, од наоружања, падобрана до макета летилица. Најмлађе су домаћини љубазно пењали у изложене летилице како би се фотографисали за успомену. А тешко да се могао наћи посетилац без фото-апарата, или камере који није желео да забележи неки тренутак.

У летачком програму, након традиционалних скокова падобранаца са заставама, учествовале су “газеле” и “гаме”. Шлаг на богату војну представу дали су ловачки бомбардери “орао”.


ОВАЦИЈЕ

СВЕ бравуре летелица у ваздуху и атерирање падобранаца 63. падобранског батаљона, посетиоце су оставиле без даха. Војници су испраћени бурним аплаузима.