СРПСКУ цркву у Канади убудуће ће предводити владика Митрофан (Кодић), а на челу Митрополије аустралијске биће архиђакон Силуан (Мракић), који ће бити нови владика СПЦ.

Ово је у среду, последњег дана заседања, одлучио Свети архијерејски сабор СПЦ. Владике окупљене на "црквеној скупштини" донеле су и одлуку о томе да епископа источноамеричког Митрофана замени садашњи владика аустралијско-новозеландски Иринеј (Добријевић).

Упркос многобројним најавама, па и званично поднетој иницијативи, питање повратка владике Филарета у Милешевску епархију - није разматрано. Патријарх Иринеј, који председава највишeм црквенoм телу, овај предлог није ни уврстио у дневни ред овогодишњег заседања.

Једна од најважнијих одлука овогодишњег сабора тиче се нових чланова Светог синода. У овом телу више неће бити митрополит Амфилохије и владика шабачки Лаврентије. Њих ће у "црквеној влади" заменити епископи, далматински Фотије и тимочки Јустин. Редовном заменом половине од укупног броја чланова, како се тумачи у црквеним круговима, Синод ће добити на енергији у управљању Црквом.

Архијереји српске цркве нису изабрали ни новог митрополита дабробосанског, о чему је протеклих дана било много медијских спекулација. Иако су највеће шансе за трон у Сарајеву имали епископи зворничко-тузлански Хризостом и захумско-херцеговачки Григорије, који и тренутно администрира овом епископијом.

- Попуна митрополија у Сарајеву изузетно је осетљиво питање, будући да се припрема прекомпозиција епархије у БиХ - каже извор "Новости" из БиХ. - Постоје веома снажне иницијативе да се ова епископија следеће године ојача, тако што би Добој и околина били изузети из Зворничко-тузланске епархије и придружени Митрополији дабробосанској. Патријарх је мудро проценио и ово питање оставио за следећи Сабор.


ДЕЛЕГАЦИЈА ЗА КРИТ

НАЈВИШЕ црквено тело на овогодишњем заседању одлучило је да Српску православну цркву на предстојећем Свеправославном сабору на Криту представља делегација од 24 члана. На грчко острво отпутоваће и више саветника. У овом тиму биће, између осталих, игуман манастира Дечани Сава Јањић, епископ јегарски Јероним, протојереј Гајо Гајић...