ВЛАДИКА Филарет, после једногодишње паузе, највероватније ће бити враћен у Милешевску епархију, сазнају "Новости".

Предлог да поново преузме епископију којом је управљао до марта 2015. већ је припремљен и биће изнет Светом архијерејском сабору. Према информацијама нашег листа, упркос противљењу дела владика, већина Сабора подржаће овај предлог.

- Филарет и даље ужива подршку великог броја архијереја - каже извор "Новости" из СПЦ. - Највећи противници његовог повратка у игру су митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који обавља дужност администратора Милешевске епархије. Њихова група епископа, за разлику од прошлогодишњег сабора, овог пута остаће у мањини.

Како се чује у црквеним круговима, на промену односа снага у Сабору највише је утицала чињеница да је део архијереја убеђен да Филаретова смена није била прави пут за увођење реда у Милешевској епархији. Од прошле године на адресу Патријаршије у Београду, али и других епископских средишта, стигле су десетине писама и петиција верника да се Филарет врати у своје средиште. Патријарху су се обраћали чак и муслимани из околине Нове Вароши, молећи га да врати смењеног владику.

Епископ Филарет разрешен је прошле године, у саборском прегласавању, са свега једним гласом више за његову смену. Познато је да он ужива подршку владике бачког Иринеја и њему наклоњених епископа. То је основа за предлог да ове године буде враћен у некадашње средиште.

Бившем милешевском епископу Синод СПЦ до данас није нашао ново задужење, нити место боравка. Током периода суспензије као његово будуће средиште одређен је забачени манастир на једном од врхова планине Златар.