ФОКУС епископа Српске православне цркве на пролећном заседању Светог архијерејског сабора, чији је радни део почео јуче у Београду, биће на епархијама у иностранству. Црква у Европи, Канади и Аустралији суочена је са бројним аферама, неслогом и сукобима између владика, свештенства и верника.

У врху СПЦ не крију да велики део одговорности за овакво стање лежи на локалним епископима, од којих су се многи показали недораслим управљању црквом у дијаспори. Њихов рад биће једна од тема Сабора, а познаваоци црквених прилика не искључују ни смене.

Најтежа ситуација тренутно је у Швајцарској, где је Црквена општина Свете Тројице, са седиштем у Цириху, правно избрисана. СПЦ у овој земљи привремено је изгубила правни статус установе од посебног значаја, али и вредну имовину - зграду, библиотеку, канцеларије...Епископу Андреју замера се да је неправилним вођењем књиговодства и кршењем прописа одговоран за формалну суспензију ове важне црквене јединице.

- Владике ће на заседању размотрити ситуацију у Немачкој, после афере у чијем је средишту владика средњоевропски Сергеј - каже извор "Новости" из врха СПЦ. - Овај епископ сукобио се са архијерејским намесником Миланом Пејићем, кога је сменио под оптужбом да је коловођа јавне кампање коју против њега воде српски клирици.

ПРАЗНЕ ЕПАРХИЈЕ САБОР ће се на овогодишњем заседању суочити и са великим бројем упражњених епископија, које су више месеци без владика. У овом кругу је Митрополија дабробосанска, са седиштем у Сарајеву, као и епархије милешевска, канадска и јужноамеричка. У овом кругу ће се ускоро наћи и веома битна Нишка епархија, јер ће владика Јован (Пурић) готово сигурно бити разрешен епископске дужности у овом граду.

Владика Сергеј у сарадњи са немачким државним органима спровео је чак и истрагу о пореклу великог броја негативних коментара који су се о њему појављивали на интернету. Преко компјутерских кодова (ИП адреса) дошао је до имена више од 10 свештеника СПЦ из Немачке. Цео случај је стигао и пред Синод, који ће на Сабору предложити даље кораке.

Извори из Патријаршије кажу да ће Сабор готово сигурно поставити новог епископа канадског. Први задатак новог владике биће враћање Цркве у оквире закона, напуштене пре годину дана, после смене Гоергија са њеног чела. Епархија на северу Америке већ месецима ради готово на црно, будући да је изгубила "черити број", неопходан свакој легалној верској заједници. Епархијска каса је испражњена, а велики број верника напустио је црквену заједницу.

- Место владике у Канади понуђено је епископу аустралијском Иринеју (Добријевићу), који се нада избору. Ово место, међутим, одговарало би и владики источноамеричком Митрофану, као и владики Лонгину из Нове Грачанице код Чикага.


ПОВРАТАК ФИЛАРЕТА?

У ЦРКВЕНИМ круговима не искључују могућност да се бивши владика милешевски Филарет нађе на челу нове епархије. У прилог томе, како кажу извори "Новости", иду најаве о реорганизацији Српске православне цркве у Босни и Херцеговини, нерешен статус његовог боравка, али и бројни апели и интервенције у његову корист.