Министар правде Никола Селаковић упутио је данас предлог председнику државе Томиславу Николићу да постхумно одликује адвоката Вељка Губерину за нарочите заслуге у области јавних делатности, речено је Танјугу у министарству правде.

Селаковић је у предлогу истакао да доајен спрске адвокатуре никада није заборавио да се бори за закон, а још мање за човека.

"Слободно је износио своје мишљење и ставове и борио се за њих, па су се временом на њега угледали и други адвокати - чиме се ширио број адвоката од знања и угледа. Својим наступом успео је да споји науку и лепоту изговорене речи, да обједини науку и уметност", навео је министар правде поред осталог у предлогу.

Губерина је преминуо 31. децембра у Београду је у 91. години живота.

Комеморација ће бити одражана данас у сали Адвокатске академије Адвокатске коморе Србије, а чувени адвокат ће сутра бити сахрањен.

Током више од 50 година активног бављења адвокатуром, Вељко Губерина се бавио кривичним правом. Био је бранилац оптужених за убиство у 700 предмета и успео је да адвокатском вештином ослободи 51 брањеника.

Многе судске беседе које је у завршној речи изговорио Губерина ушле су анале највећих адвокатских одбрана и оставиле су неизбрисив траг у историји адвокатуре Србије и некадашње Југославије, каже се у саопштењу.

Као енергични присталица укидања смртне казне, био је један од оснивача "Удружења за борбу против смртне казне" 1981. године.

Добитник је бројних признања, а дужност председника Адвокатске коморе Србије обављао је у два мандата од 1984. до 1986. и од 1988. до 1990. године.