ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Посмртни остаци педесетак особа, убијених после операције "Олуја", ових су дана ексхумирани на гробљу у Горњем Селишту крај Глине како би се установило о којим се жртвама ради. Није тешко претпоставити да је реч о Србима, који су покопани на месном гробљу. Сада следи уобичајени поступак да се путем ДНК узорака дође до важних података потребних за идентификацију, а након тога ће посмртни остаци несрећних људи бити поново покопани.

Породице које траже своје нестале чланове већ су обавештене да је у току ДНК анализа и позване су да се припреме за укопе, ако се докаже да се заиста ради о особама које траже. Реч је, наравно, о изузетно тешким тренуцима за породице које тек сада, толико година после сукоба на тлу бивше Југославије, сазнају за судину најближих. Они који раде на ексхумацијама тврде да и данас чланови породица реагују крајње емотивно и да су сцене драматичне када се суоче с посмртним остацима, иако је прошло толико времена од нестанка најближих.

- То је увек шок, али не само за чланове породица, као у овом случају бројне Србе који су изгубили најближе. Шок је то и за људе који раде на ексхумацијама - истичу у хрватском Министарству бранитеља, кроз које је и организовано трагање за несталима.

За 1.589 жртву и даље се не зна како су и где завршили. Трагични су и подаци који говоре о жртвама страдалим за време и непосредно после "Олује", већ и због чињенице што практично нико због тих злочина у Хрватској није оптужен и осуђен.

У Хрватској су до сада ексхумирани посмртни остаци 5.056 жртава, а идентификовано их је 4.090.

Ексхумација на гробљу у Горњем Селишту крај Глине

И ове године откривене су у Хрватској многе масовне гробнице, пре свега у Славонији и у сисачко-мославачкој жупанији. Настављено је и са разменом информација између Хрватске и Србије, а у Загребу тврде да то у последње време иде много боље него претходних година. Уосталом, управо на основу информација које су размењене чак је у осамдесет одсто случајева разјашњена судбина више од 18.000 несталих особа из Хрватске у ратовима на тлу бивше Југославије.

- Сви посмртни остаци идентификовани су методом ДНК-а анализе, која је данас једина могућа - тврди Милован Кубат, управник ДНК лабораторије Завода за судску медицину у Загребу.

144 МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

У ХРВАТСКОЈ је до сада откривено 144 масовних и 1.700 појединачних гробница. Неидентификовани посмртни остаци похрањени су у заједничким гробницама у Загребу и Осијеку.